Buletin de presă — COVID-19 — 31.07.2020

Sub conducerea prefectului județului Ilfov, domnul Daniel – Tudorel ZAMFIR, polițiști din cadrul IPJ, efective ale IJJ, ISU București-Ilfov, polițiști locali, alături de reprezentanți ai ITM, DSVSA, DSP, ai Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor şi ISCTR au continuat în cursul zilei de 30 iulie a.c. misiunile de verificare vizând conformitatea cu normele de protecție individuală și distanțare socială, menținerea ordinii și siguranței publice, verificarea respectării de către societățile comerciale și persoanele fizice autorizate a interdicțiilor impuse prin legislația în vigoare și protejarea cetățenilor față de practicile comerciale ilicite.

Rolul principal al activităților a fost responsabilizarea și conștientizarea cetățenilor cu privire la pericolele asociate nerespectării măsurilor de siguranță atât în zonele aglomerate, cum sunt centrele comerciale, piețele, târgurile, terasele, ștrandurile și cluburile în aer liber, cât și în mijloacele de transport în comun. Agenții economici care desfășoară activități comerciale în aceste zone și cetățenii care beneficiază de serviciile acestora au fost verificați cu prioritate, cu accent pe prevenire și informare.

În urma misiunilor derulate în data de 30 iulie 2020 în care au fost angrenate 199 de efective care au verificat 168 de societăți comerciale de pe raza județului Ilfov, au fost aplicate 9 sancțiuni contravenționale în valoare totală de 1.000 lei, dintre care:

► 3 sancțiuni contravenționale cu avertisment în temeiul Legii nr. 55/2020, pentru nerespectarea măsurilor de protecție individuală;

► 1 sancțiune contravențională în temeiul OMS nr. 976/1998, cu amendă în valoare de 1.000 lei;

► 2 sancțiuni contravenționale cu avertisment în temeiul OG nr. 2/2001;

► 3 sancțiuni contravenționale cu avertisment în temeiul Legii nr. 307/2006.

Misiunile pentru protejarea sănătății cetățenilor vor continua și în perioada următoare cu scopul principal de a responsabiliza atât populația, cât și operatorii economici, sănătatea și siguranța cetățenilor fiind prioritatea tuturor instituțiilor cu atribuții în domeniu.

*****

Vă rugăm să continuați să fiți responsabili!

Sănătatea publică, protecția individuală și a întregii comunități, funcționarea economiei și menținerea unui loc de muncă stabil sunt aspecte interdependente care ne privesc pe noi toți. Vă rugăm să cooperați atât unii cu ceilalți, cât și cu autoritățile, să fiți precauți și să respectați strict normele de conduită sanitară, purtarea măștii de protecție și distanțarea fizică, pentru a limita răspândirea COVID-19.

Trebuie să fim solidari pentru sănătatea comunității din care toți facem parte și să facem un efort colectiv pentru a ne sprijini reciproc în respectarea rigorilor legii. Toate măsurile care au fost și vor fi luate sunt destinate protejării sănătății populației.

Depinde de fiecare dintre noi și de noi toți împreună să limităm răspândirea acestui coronavirus!

Pentru siguranța dumneavoastră și a celorlalți oameni, vă reamintim importanța respectării măsurilor de prevenire a infectării cu noul coronavirus:

■ purtați corect masca de protecție, aruncați-o după folosire într-un recipient de gunoi cu capac și spălați-vă imediat mâinile cu apă și săpun sau dezinfectați-vă cu soluții pe bază de alcool;

■ nu vă atingeți ochii, gura, nasul dacă nu v-ați spălat pe mâini;

■ păstrați distanța de cel puțin 1,5 metri față de alte persoane;

■ curățați periodic suprafețele de contact (mânere, mese etc.) cu soluție dezinfectantă;

■ în cazul apariției simptomatologiei specifice COVID-19, accesați numărul unic de urgență 112;

■ consultați periodic site-urile oficiale, în vederea informării asupra evoluției prevederilor legislative privind limitarea răspândirii îmbolnăvirilor cu noul coronavirus.

Nu uitați: comportamentul preventiv individual conduce către sănătatea întregii comunități!

Cetățenii au la dispoziție linia TELVERDE – 0800800165 operaționalizată de Ministerul Afacerilor Interne, la care pot sesiza încălcările normelor de protecție sanitară. Apelurile sunt preluate de un dispecerat, în sistem integrat, și repartizate structurilor teritoriale pentru verificarea aspectelor sesizate.

Mulțumim tuturor celor care au înțeles și înțeleg importanța măsurilor de protecție sanitară și a faptului că numai împreună vom reuși să depășim această perioadă!

*****

Vă rugăm să vă informați doar din surse oficiale!

Documentele emise în contextul stării de alertă și al pandemiei COVID-19 pot fi consultate atât pe pagina de internet a Ministerului Afacerilor Interne, în secțiunea Utile: https://www.mai.gov.ro/utile/ – subsecțiune: STARE DE ALERTĂ, cât și pe portalul https://stirioficiale.ro.

Pentru raportul săptămânal de supraveghere, date actualizate cu privire la zonele afectate de infecția cu noul coronavirus SARS-CoV-2 și situația la nivel global, puteți accesa pagina de internet a Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile: http://www.cnscbt.ro/.

Pentru recomandări și alte informații despre modul în care se manifestă virusul, modalități de prevenire a îmbolnăvirii și alte detalii legate de conduita preventivă, puteți apela TELVERDE 0800800358, o linie telefonică alocată strict pentru informarea cetățenilor.

Românii aflați în străinătate pot solicita informații despre prevenirea și combaterea virusului la linia alocată acestora: +4021.320.20.20.