COMUNICAT DE PRESĂ

Astăzi, 29 aprilie 2022, la sediul Instituției Prefectului – Județul Ilfov, Prefectul județului Ilfov și reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean Ilfov, Inspectoratului de Jandarmi Județean Ilfov și Inspectoratului pentru Situații de Urgență București-Ilfov au susținut o declarație de presă având ca temă măsurile dispuse pentru acest weekend. Redăm mai jos mesajul prefectului județului Ilfov, doamna Simona NECULAE:

„Dragi cetățeni,

Cu ocazia zilei 1 mai, în aproape toată lumea, se sărbătorește Ziua Internațională a Muncii.

În România, această zi este sărbătorită, de regulă, în aer liber, la iarbă verde, la mare ori la munte.

Cu această ocazie, doresc să vă reamintesc că potrivit Legii nr. 54/2012 ce reglementează activitățile de picnic avem o serie de obligații, printre care, de o importanță deosebită se regăsesc:

– activitățile să fie desfășurate doar în zonele special amenajate pentru picnic sau în zonele indicate pentru activitățile de picnic;

– aruncarea deşeurilor trebuie făcută doar în locurile special amenajate;

– aprinderea focului este permisă doar în locurile special amenajate şi, de asemenea, se impune supravegherea acestuia în permanenţă;

– locul în care a fost desfăşurată activitatea de picnic trebuie lăsat curat şi nealterat;

– parcarea autoturismelor trebuie să fie efectuată doar în zonele special amenajate în acest scop;

– trebuie să fie respectă ordinea publică conform prevederilor legislaţiei în vigoare.

De asemenea, în data de 2 Mai, Prefectul, împreună cu toate autoritățile locale din unitățile administrativ-teritoriale ale județului Ilfov desfășoară o acțiune în teren în cadrul campaniei de ecologizare ”Curățăm România”, declanșată de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, la care vor participa locuitorii orașelor și comunelor din județul nostru.

Dragi cetățeni,

După doi ani în care sarbătoarea Zilei de 1 Mai s-a desfășurat cu restricții, consider că în acest an vom avea mai multă flexibilitate, ceea ce înseamnă că forțele Ministerului Afacerilor Interne de la nivelul județului Ilfov precum și celelalte instituții cu atribuții vor fi la datorie și se vor asigura că toate evenimentele vor fi bine organizate, în spiritul protejării cetățenilor.

În final, vă doresc un sfârșit de săptămână cât mai plăcut și un călduros La Mulți Ani!”

*****

Aducem la cunoștința cetățenilor faptul că în mini-vacanța de 1 Mai, Inspectoratul de Poliție al Județului Ilfov acționează în teren cu efective mărite pentru menținerea ordinii și siguranței publice, pentru prevenirea și combaterea faptelor antisociale, a cauzelor generatoare de accidente rutiere, inclusiv pentru asigurarea prezenței operative la intervenții, în situații de urgență.

Așadar, în perioada 29 aprilie – 2 mai a.c., 430 de polițiști ilfoveni, de ordine publică, rutieră, investigații criminale, luptători de la acțiuni speciale, vor acționa pe raza de competență a județului Ilfov, cu 215 mijloacele de intervenție, alături de alte instituții cu atribuții în domeniu, în toate zonele aglomerate, cu preponderență în zonele de agrement, avându-se în atenție zona parcurilor, lacurilor și pădurilor, în scopul creșterii capacității de reacție a polițiștilor la posibile evenimente negative, dar și pentru a răspunde cu maximă celeritate la solicitările cetățenilor.

Polițiștii rutieri vor fi prezenți și vor acționa pe drumurile naționale și județene, în vederea prevenirii accidentelor și ambuteiajelor rutiere, precum și pentru dirijarea, fluidizarea și controlul circulației în județul Ilfov.

Pentru prevenirea și combaterea accidentelor rutiere, produse pe fondul depășirii regimului legal de viteză, a consumului de alcool ori a substanțelor psihoactive, polițiștii rutieri vor acționa zilnic, cu 12 radare, și vor utiliza aparatele alcooltest și drugtest.

În acest sfârșit de săptămână, și efectivele Inspectoratului de Jandarmi Județean Ilfov vor acționa în cadrul dispozitivului integrat de menținere a ordinii publice din zona de competență, unde se vor asigura că ordinea și liniștea publică sunt respectate.

Jandarmeria Ilfov va acționa pentru realizarea unui climat de ordine și siguranță publică la nivelul județului Ilfov și va suplimenta efectivele în zonele în care, în mod tradițional, cetățenii din județ sau din Municipiul București aleg să petreacă în mijlocul naturii în locații precum: Parcul Mogoșoaia, Zona Pustnicu – Cernica, Malul Râului Ciorogârla și alte zone aglomerate din localitățile Balotești și Măgurele.

Pentru ca acest sfârșit de săptămână să fie unul fără incidente, recomandăm cetățenilor:

▪ să manifeste înțelegere și să coopereze cu forțele de ordine;

▪ să nu se implice în acțiuni care pot conduce la tulburarea ordinii publice;

▪ să manifeste atenție în ceea ce privește asigurarea bunurilor publice;

▪ să supravegheze copiii pentru a nu se rătăci;

▪ să aibă un comportament decent în conformitate cu normele de conviețuire socială;

▪ să lase curat și nealterat locul în care au desfășurat activitatea de picnic;

▪ dacă situația impune, să solicite sprijinul apelând la cea mai apropiată patrulă de jandarmi, de poliție sau prin numărul unic de urgență 112.

Și efectivele Inspectoratului pentru Situații de Urgență București-Ilfov vor fi la datorie la sfârșitul acestei săptămâni. Pentru reducerea timpului de răspuns la solicitările din zona Autostrăzii A2, respectiv intrarea – ieșirea din Capitală, ISU București-Ilfov a operaționalizat un punct de lucru la km 20 al acestei căi rutiere, de astăzi 29 aprilie 2022 începând cu ora 12, până luni dimineață, 02 mai 2022.

O autospecială de stingere (dotată inclusiv cu echipamente pentru descarcerare) și o ambulanță SMURD vor interveni în eventualitatea producerii unor accidente rutiere, la solicitări privind acordarea primului ajutor, incendii și alte posibile situații de urgență.

Numărul efectivelor aflate în serviciul operativ este similar ca în perioada sarbatorilor pascale, astfel ca peste 500 de pompieri sunt pregătiți pentru o intervenţie promptă şi operativă în eventualitatea producerii unor situaţii deosebite.

În plan preventiv, ISU București-Ilfov adresează tuturor cetățenilor recomandarea de a manifesta prudență în utilizarea focului în preajma zonelor forestiere și a celor cu vegetație uscată, unde există riscul de inițiere și dezvoltare a unui incendiu.

– utilizarea focului deschis în locuri cu pericol de incendiu și pe timp de vânt este interzisă;

– prepararea produselor alimentare prin utilizarea focului deschis în zonele de agrement se face numai în locuri special amenajate, în condiţii și la distanţe de siguranţă care să nu permită propagarea focului la construcţii, depozite, culturi agricole, păduri, plantaţii sau la alte vecinătăţi;

– copiii trebuie supravegheaţi continuu pentru a preveni jocul acestora cu focul;

– înainte de plecare, focul trebuie stins, iar cenușa trebuie acoperită cu pământ. Toate resturile trebuie strânse și depozitate numai în locuri special amenajate.

Vă dorim o minivacanță în liniște și siguranță!