Comunicat de presă — COVID-19 — 01.04.2020

La nivelul județului Ilfov, conform datelor raportate de către Direcția de Sănătate Publică, în centrele de carantină instituționalizată erau cazate în această dimineață, la ora 08:00, 369 de persoane. În ceea ce privește persoanele izolate și monitorizate la domiciliu, acestea sunt în număr de 3651.

Pe parcursul zilei de ieri și până azi dimineață, forțele de ordine ilfovene au acționat în sistem integrat, astfel că la nivelul Inspectoratului de Poliție al județului Ilfov au fost desfășurate 48 de misiuni specifice în contextul prevenirii și combaterii răspândirii infecției cu COVID-19. Au fost verificate 988 de locații de izolare sau carantină și 2545 de persoane au fost verificate cu privire la modul de respectare a măsurilor de izolare. De asemenea, au fost verificate 104 societăți comerciale și persoane fizice autorizate cu privire la respectarea interdicțiilor impuse pe timpul stării de urgență. În urma acestor acțiuni, au fost aplicate 140 de sancțiuni contravenționale în valoare totală de 320.200 lei. În același interval de timp, jandarmii ilfoveni au aplicat 32 de sancțiuni contravenționale pentru nerespectarea prevederilor OUG nr. 1/1999 privind regimul stării de asediu și regimul stării de urgență, valoarea totală a amenzilor fiind de 47.600 lei.

ATENȚIE! Ieri, 31 martie 2020, a fost publicată în Monitorul Oficial al României Ordonanţă de urgenţă nr. 34 din 26 martie 2020 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 1/1999 privind regimul stării de asediu şi regimul stării de urgenţă. Astfel, începând de mâine, 02 aprilie a.c., vor crește amenzile pentru persoanele fizice sau juridice care nu respectă restricțiile impuse.
Concret, amenzile pentru persoanele fizice care nu respectă ordonanțele militare au următoarele valori: minim 2.000 lei și maxim 20.000 lei, față de minim 100 și maxim 5000 de lei, cât erau până acum.
Amenda minimă pentru persoanele juridice care nu respectă ordonanțele militare a crescut de la 1.000 de lei cât era până acum, la 10.000 de lei. Maximul amenzii pentru persoane juridice rămâne stabilit la 70.000 de mii de lei.
În plus, au fost introduse și sancțiuni complementare pentru cei care nu respectă prevederile legale, după cum urmează:
– confiscarea bunurilor destinate, folosite sau rezultate din contravenție;
– interzicerea accesului la respectivele bunuri, prin aplicarea sigiliului de către organele abilitate;
– suspendarea temporară a activității;
– desființarea unor lucrări;
– refacerea unor amenajări.
Măsurile complementare de sancțiune vor fi aplicate în funcție de natura și gravitatea faptei.

Instituția Prefectului – Județul Ilfov reamintește tuturor cetățenilor că necunoașterea legii nu exonerează de răspundere penală, respectiv contravențională și recomandă tuturor să se informeze doar din surse oficiale.

Vă rugăm să respectați recomandările specialiștilor privind normele de igienă și distanțare socială și prevederile Ordonanțelor Militare. Reducerea la minimum a riscului de expunere la noul coronavirus este cea mai eficientă cale de a ține sub control răspândirea epidemiei. Trebuie să ne amintim în fiecare moment că este esențial să fim responsabili, să conștientizăm faptul că suntem parte dintr-o colectivitate, iar acțiunile noastre pot afecta comunitatea în care trăim. Vă rugăm să rămâneți în casă, pentru siguranța dumneavoastră și a celor dragi!