Comunicat de presă — COVID-19 — 03.04.2020

Astăzi 03 aprilie 2020, la nivelul județului Ilfov, conform raportării Direcției de Sănătate Publică, la ora 15:00 se aflau în carantină instituționalizată un număr de 742 persoane și un număr de 2614 persoane erau izolate și monitorizate la domiciliu.

Polițiștii ilfoveni continuă să acționeze integrat împreună cu celelalte structuri teritoriale cu atribuții în domeniul ordinii și siguranței publice, pentru impunerea normelor legale specifice stării de urgență, prin verificarea persoanelor și societăților comerciale dar și fluidizarea traficului rutier, precum și prin escortarea autovehiculelor care tranzitează județul Ilfov.
De asemenea, patrulele mixte de polițiști, jandarmi și polițiști locali au intensificat activitățile pentru asigurarea unui climat optim de siguranță publică, cu scopul de a verifica respectarea măsurilor dispuse prin Ordonanțele  Militare.
În ultimele 24 de ore, peste 358 de forțe de ordine ilfovene au desfășurat 74 de misiuni specifice în contextul prevenirii și combaterii răspândirii COVID – 19.
Astfel, a fost verificat modul de respectare a măsurii de izolare în cazul a peste 2004 persoane și 841 locaţii de izolare/carantinare şi s-au efectuat 74 de verificări la societăți comerciale și persoane fizice autorizate.
Ca urmare a desfășurării acțiunilor, forțele de ordine au aplicat 254 de sancțiuni în valoare de 559.450 lei, iar la nivelul Inspectoratului de Poliție al județului Ilfov a fost înregistrat un dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de comunicarea de informații false, prevăzută de art. 404 din Noul Cod Penal.
Tot în ultimele 24 de ore, în vederea prevenirii și combaterii răspândirii infecției cu noul coronavirus și pentru impunerea normelor legale în timpul stării de urgență, Inspectoratul de Jandarmi Județean Ilfov a aplicat un număr de 40 de sancțiuni contravenționale în valoare de 36.600 lei.

REAMINTIM cetățenilor că în data de 31 martie a.c. a fost publicată în Monitorul Oficial al României Ordonanţă de urgenţă nr. 34 din 26 martie 2020 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului      nr. 1/1999 privind regimul stării de asediu şi regimul stării de urgenţă.
Astfel, începând de ieri, 02 aprilie a.c., amenzile pentru persoanele fizice care nu respectă ordonanțele militare au crescut și au următoarele valori: minim 2.000 lei și maxim 20.000 lei, față de minim 100 și maxim 5000 de lei, cât erau până acum. Amenda minimă pentru persoanele juridice care nu respectă ordonanțele militare a crescut de la 1.000 de lei cât era până acum, la 10.000 de lei. Maximul amenzii pentru persoane juridice rămâne stabilit la 70.000 de lei.
NU UITAȚI că, pe lângă majorarea amenzilor, au fost introduse și sancțiuni complementare pentru cei care nu respectă prevederile legale, după cum urmează: confiscarea bunurilor destinate, folosite sau rezultate din contravenție; interzicerea accesului la respectivele bunuri, prin aplicarea sigiliului de către organele abilitate; suspendarea temporară a activității; desființarea unor lucrări; refacerea unor amenajări. Aceste măsuri complementare de sancțiune vor fi aplicate în funcție de natura și gravitatea faptei.
Instituția Prefectului – Județul Ilfov subliniază faptul că necunoașterea legii nu exonerează de răspundere penală, respectiv contravențională.

TOT ASTĂZI, 03 aprilie 2020, în contextul epidemiei de COVID-19 și pentru a veni în sprijinul cetățenilor și al instituțiilor publice, Guvernul României, prin Autoritatea pentru Digitalizarea României, a lansat platforma digitală https://aici.gov.ro/home. Aceasta servește drept intermediar pentru înregistrarea documentelor adresate de către cetățeni instituțiilor publice care nu au un sistem propriu de registratură online. Platforma https://aici.gov.ro/home oferă, ca primă funcționalitate, posibilitatea ca toate persoanele juridice din România să transmită către reprezentanțele județene ale Agenției Naționale pentru Ocuparea Forțelor de Muncă (ANOFM) cererea pentru solicitarea șomajului tehnic potrivit OUG nr. 30/2020 modificată prin OUG nr. 32/2020. Șomajul tehnic permite societăților private să solicite plata de la bugetul de stat a 75% din salariul mediu brut pe economie tuturor angajaților respectivelor societăți.
La începutul săptămânii viitoare, platforma va oferi și instrumente necesare plății indemnizației pentru alți profesioniști, cooperatiști și structuri sportive sau persoane fizice care au obținut venituri exclusiv din drepturi de autor și drepturi conexe, afectați prin instituirea stării de urgență pe teritoriul României.

VĂ RUGĂM să vă informați doar din surse oficiale și să nu uitați de linia TELVERDE 0800.800.358, unde puteți primi recomandări și alte informații despre COVID-19. Românii aflați în străinătate pot solicita informații despre prevenirea și combaterea virusului la linia special dedicată +4021.320.20.20.

Instituția Prefectului – Județul Ilfov face în continuare apel la cetățeni să respecte cu strictețe măsurile impuse de autorități și recomandările specialiștilor privind normele de igienă și distanțare socială. Trebuie să fim solidari, responsabili și conștienți că în acest moment, distanțarea socială este singura cale de a ne proteja pe noi și pe apropiații noștri.
Vă rugăm să rămâneți în casă, pentru siguranța dumneavoastră și a celor dragi!