Comunicat de presă — COVID-19 — 15.05.2020

Instituția Prefectului – Județul Ilfov informează cetățenii cu privire la faptul că în ultimele 24 de ore, peste 402 angajați ai poliției, jandarmeriei și poliției locale au participat în sistem integrat la 25 de misiuni specifice în contextul prevenirii și combaterii răspândirii COVID-19 în județul Ilfov.
Forțele de ordine ilfovene au verificat 1456 de persoane cu privire la modul de respectare a măsurilor de izolare și 38 de societăți comerciale și PFA cu privire la respectarea interdicțiilor impuse în timpul stării de urgență.
În ultimele 24 de ore nu a fost înregistrat niciun dosar penal în contextul epidemiei COVID-19, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de zădărnicirea combaterii bolilor prevăzută de art. 352 Cod Penal.

În același interval de timp, respectiv în ultima zi a stării de urgență, jandarmii ilfoveni au verificat în teritoriu respectarea prevederilor OUG nr. 1/1999 privind regimul stării de asediu și regimul stării de urgență. Nefiind constatate abateri, jandarmii ilfoveni nu au aplicat sancțiuni contravenționale.
Conform raportării Direcției de Sănătate Publică, astăzi, 15 mai 2020, la ora 15:00, în centrele de carantină din județul Ilfov erau cazate 104 persoane. Numărul de persoane izolate și monitorizate la domiciliu în județ este de 451.

Pentru prevenirea și limitarea răspândirii COVID-19, echipajele Inspectoratului pentru Situații de Urgență București-Ilfov au efectuat misiunile obișnuite de preluare și transport al persoanelor care au tranzitat județul, transport al persoanelor care au fost plasate în carantină sau care au avut nevoie de spitalizare în urma faptului că au fost suspicionate/confirmate a fi infectate cu virusul SARS-CoV-2. De asemenea, ISU BIF desfășoară continuu misiuni pentru a sprijini celelalte instituții cu atribuții în prevenirea răspândirii COVID-19, precum și acțiuni de decontaminare a tehnicii și a personalului care a participat la misiunile de transport.

Dispozitivele de ordine și siguranță publică vor continua să acționeze în vederea prevenirii și limitării răspândirii noului coronavirus și a oricăror tipuri de ilegalități.

*****

ADUCEM ÎN ATENȚIA cetățenilor că în data de 14 mai 2020 a fost publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 391, Ordonanța de Urgență nr. 68 pentru modificarea și completarea unor acte normative cu incidență în domeniul managementului situațiilor de urgență și al protecției civile.

DE ASEMENEA, prin Hotărârea Comitetului Național pentru Situații de Urgență nr. 24 din 14.05.2020 privind aprobarea instituirii stării de alertă la nivel național și a măsurilor de prevenire și control al infecțiilor, în contextul situației epidemiologice generate de virusul SARS-CoV-2, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 395 din 15.05.2020, începând cu data de 15.05.2020, a fost declarată Stare de alertă la nivel național, pentru o perioadă de 30 de zile.

Astfel, începând cu data de 15.05.2020, este permisă circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei, în interiorul localităților, cu respectarea măsurilor de prevenire a răspândirii infecției și evitarea formării grupurilor pietonale mai mari de 3 persoane care nu aparțin aceleiași familii.
Nu mai este necesară completarea declarației pentru deplasări în interiorul localității/zonei metropolitane, dar se menține această obligativitate pentru ieșiri în alte localități.
Se instituie interdicția deplasării persoanelor în afara localității/zonei metropolitane cu următoarele excepții:
a) deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuință/gospodărie și locul/locurile de desfășurare a activității profesionale și înapoi;
b) deplasarea în scop umanitar sau de voluntariat;
c) deplasarea pentru realizarea de activități agricole;
d) deplasarea pentru comercializarea de produse agroalimentare de către producătorii agricoli;
e) deplasarea pentru îngrijirea sau administrarea unei proprietăți din altă localitate sau eliberarea de documente necesare pentru obținerea unor drepturi;
f) deplasarea pentru participarea la programe sau proceduri în centrele de tratament;
g) deplasarea din alte motive justificate, precum îngrijirea/însoțirea copiilor/membrilor de familie, îngrijirea unei rude/afin sau persoană aflată în
întreținere, asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități, decesul unui membru de familie;
h) deplasarea pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță;
i) deplasarea pentru activități recreativ-sportive individuale desfășurate în aer liber (ciclism, drumeție, alergare, canotaj, alpinism, vânătoare, pescuit și altele) cu participarea a cel mult 3 persoane.
j) deplasarea pentru participarea la evenimente familiale, cu un număr limitat de persoane și respectarea regulilor de distanțare socială;
k) deplasarea pentru achiziția, service-ul, efectuarea ITP sau alte operațiuni de întreținere a vehiculelor, activități care nu pot fi efectuate în localitatea de domiciliu.

La solicitarea instituțiilor abilitate cu exercitarea controlului respectării măsurilor stabilite pe timpul stării de alertă, situațiile exceptate mai sus se justifică prin declarație pe propria răspundere. Modelul declarației pe proprie răspundere se regăsește pe pagina de internet a Ministerului Afacerilor Interne ⇒ AICI

Pentru toate persoanele care vin în România din străinătate, se instituie măsura carantinării/izolării la locuință împreună cu familia/aparținătorii cu care locuiesc împreună, iar pentru cele care nu au posibilitatea îndeplinirii condițiilor pentru măsura mai sus menționată sau solicită acest lucru pentru a nu își expune familia, se poate opta pentru măsura carantinei instituționalizate, în spații special destinate puse la dispoziție de autorități.
Persoanele care nu respectă măsurile de carantină/izolare la domiciliu vor fi introduse în carantină instituționalizată pentru o perioadă de 14 zile și obligate să suporte contravaloarea cazării și hrănirii pe perioada carantinei instituționalizate.

De asemenea, persoanele aflate în carantină instituționalizată la data de 15 mai a.c., rămân în carantină în spațiile respective până la încheierea perioadei de 14 zile.

Pentru a consulta textul integral al Hotărârii Comitetului Național pentru Situații de Urgență nr. 24 din 14.05.2020 privind aprobarea instituirii stării de alertă la nivel național și a măsurilor de prevenire și control al infecțiilor, în contextul situației epidemiologice generate de virusul SARS-CoV-2, vă rugăm să accesați site-ul MAI, secțiunea Utile – STAREA DE ALERTĂ: https://www.mai.gov.ro/utile/. Anexa la Hotărârea menționată mai sus cuprinde toate măsurile de prevenire și control a infecțiilor, aplicabile pe durata stării de alertă.

*****

Documentele oficiale emise în contextul pandemiei COVID-19 pot fi consultate, de asemenea, pe platforma www.stirioficiale.ro, în secțiunea Hotărâri și legislație.
Pentru date actualizate cu privire la zonele afectate de infecția cu noul coronavirus SARS-CoV-2 și situația la nivel global, poate fi accesată pagina de internet a Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile: http://www.cnscbt.ro/.

Alte informații de interes în sprijinul cetățenilor, în contextul pandemiei de coronaviroză, pot fi regăsite pe Platforma Națională de Pregătire pentru Situații de Urgență, principala sursă de informații despre măsurile de siguranță și reacție în caz de dezastru. Astfel, accesând https://fiipregatit.ro/ puteți găsi 13 ghiduri pentru diferite situații (Autoizolare, Cumpărături, Transport în comun, Recomandări generale, Locatari la bloc, etc.) în contextul situației create de pandemie.

*****

Reiterăm faptul că toate autoritățile statului rămân în continuă alertă pentru a preveni răspândirea COVID-19.
Instituția Prefectului – Județul Ilfov solicită în continuare cetățenilor să respecte recomandările specialiștilor privind normele de igienă și distanțare socială, precum și toate măsurile de prevenire și control instituite de autorități.

Chiar dacă România a trecut de astăzi în stare de alertă, pericolul infectării cu noul coronavirus rămâne ridicat. De aceea vă rugăm să continuați să respectați cu strictețe măsurile sanitare de protecție:
– Purtați masca, acoperind nasul și gura, în spații închise sau aglomerate;
– Păstrați distanța de 1,5m față de alte persoane și evitați contactul direct;
– Nu atingeți suprafețe pe care au pus mâna și alte persoane;
– Spălați-vă regulat mâinile cu apă și săpun;
– Nu vă atingeți ochii, nasul sau gura cu mâinile murdare.

Este esențial să continuăm să fim responsabili și să conștientizăm faptul că suntem parte dintr-o mare colectivitate, iar acțiunile noastre pot afecta comunitatea în care trăim. Toate măsurile de igienă și de distanțare socială dispuse au rolul de a reduce la minimum riscul de expunere la noul coronavirus și sunt cele mai eficiente modalități de a ține sub control răspândirea epidemiei. Precauția este extrem de importantă în această perioadă!

Pentru recomandări și alte informații despre modul în care se manifestă virusul, modalități de prevenire a îmbolnăvirii și alte detalii legate de conduita preventivă, puteți apela linia TELVERDE 0800.800.358. Acest număr nu este un număr de urgență, ci este o linie telefonică alocată strict pentru informarea cetățenilor.
Pentru suport psihologic și sprijin social, puteți apela linia TELVERDE 0800.070.030 din orice rețea, de luni până sâmbătă, în intervalul orar 8:00 – 24:00.
Totodată, românii aflați în străinătate pot solicita informații despre prevenirea și combaterea virusului la linia alocată lor +4021.320.20.20.