Comunicat de presă — COVID-19 — 21.04.2020

În perioada sărbătorilor pascale, structurile de ordine și siguranță publică din județul Ilfov au desfășurat următoarele activități:
■ peste 1643 de polițiști, jandarmi și polițiști locali au acționat în sistem integrat, astfel că la nivelul Inspectoratului de Poliție al județului Ilfov au fost desfășurate 133 misiuni specifice în contextul prevenirii și combaterii răspândirii infecției cu COVID-19;
■ au fost verificate 6713 persoane cu privire la modul de respectare a măsurilor de izolare;
■ 221 de societăți comerciale și persoane fizice autorizate au fost verificate cu privire la respectarea interdicțiilor impuse pe timpul stării de urgență;
■ ca urmare a desfășurării acestor acțiuni, forțele de ordine au aplicat 474 de sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 1.045.408 lei;
■ nu a fost înregistrat niciun dosar penal în contextul pandemiei cu COVID-19, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de zădărnicirea combaterii bolilor sau comunicarea de informații false;
■ în același interval, 17-20 aprilie a.c., Inspectoratul Județean de Jandarmi Ilfov a aplicat 66 de sancțiuni contravenționale în valoare de 144.000 lei pentru nerespectarea prevederilor OUG nr. 1/1999 privind regimul stării de asediu și regimul stării de urgență;
■ echipajele mixte formate din polițiști, jandarmi și polițiști locali continuă activitățile pentru asigurarea unui climat optim de siguranță publică cât și pentru verificarea respectării măsurilor dispuse prin ordonanțele militare;
■ Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Dealul Spirii” București-Ilfov a executat neîntrerupt misiuni pentru transportul persoanelor către locațiile stabilite pentru izolare/carantină, transportul persoanelor suspicionate/confirmate a fi infectate cu COVID-19 la unități spitalicești, precum și acțiuni de decontaminare a tehnicii și personalului care a participat la misiunile de transport.

Astăzi, 21 aprilie 2020, la nivelul județului Ilfov, raportarea Direcției de Sănătate Publică – ora 15:00 indică următoarele:
■ persoane aflate în carantină instituționalizată – 88;
■ persoane aflate în izolare, sub monitorizare la domiciliu – 1180.
Situaţia persoanelor aflate în izolare la domiciliu sau în carantină instituționalizată este adusă zilnic la cunoştinţa reprezentanţilor unităţilor administrativ-teritoriale, pentru ca acestea să poată aplica, la rândul lor, la nivel local, măsuri de verificare și sprijin a persoanelor izolate/carantinate. Subliniem faptul că informările referitoare la numărul de persoane depistate pozitiv în urma testelor COVID-19 efectuate, numărul de teste efectuate și starea de sănătate a pacienților depistați pozitiv se fac doar de la nivel central, prin Grupul de Comunicare Strategică.

ADUCEM ÎN ATENȚIA cetățenilor precizările Grupului de Comunicare Strategică, făcute în urma vehiculării în spațiul public a unor propuneri referitoare la eventuale măsuri de relaxare a restricțiilor instituite pentru prevenirea răspândirii noului coronavirus (COVID-19):
1. Măsurile instituite până în acest moment de autorități își dovedesc eficiența în combaterea răspândirii noului coronavirus (COVID-19) și se impune respectarea strictă a acestora și în perioada imediat următoare.
2. Eventualele măsuri de relaxare a restricțiilor nu sunt avute în vedere pentru perioada imediat următoare din rațiuni de securitate sanitară.
3. Dezbaterile referitoare la ridicarea graduală a restricțiilor trebuie să țină cont de evoluția epidemiologică în fapt, precum și de necesitatea prevenirii riscurilor referitoare la un alt val de infectare.
4. Autoritățile fac permanent estimări asupra evoluției răspândirii virusului, care se bazează în primul rând pe comportamentul social și pe rata de conformare a cetățenilor față de măsurile deja adoptate.
5. În acest moment, dezbaterile publice referitoare la unele propuneri privind măsurile de relaxare a restricțiilor privesc inițiative individuale, care nu au făcut obiectul analizelor sau deciziilor la nivelul forurilor autorizate. Astfel de propuneri vor fi discutate cu toți factorii implicați în gestionarea situației răspândirii noului coronavirus (COVID-19), ținând cont de toate riscurile și de identificarea măsurilor care pot fi implementate pentru a garanta sănătatea cetățenilor.
6. În analiza referitoare la eventualele măsuri de relaxare a restricțiilor se va ține cont de recomandările Comisiei Europene, precum și de coordonarea cu celelalte state ale Uniunii Europene.
7. În privința deciziilor referitoare la relaxarea măsurilor de restricție, se va ține cont de nevoia aplicării acestora tuturor categoriilor de cetățeni. Astfel, va fi avută în vedere implementarea acelor soluții prin care să beneficieze de aceste măsuri toate categoriile de persoane, în condiții de siguranță sanitară, fără a impune restricții suplimentare anumitor categorii de persoane.

VĂ RUGĂM să vă informați doar din surse oficiale și să apelați pentru recomandări și alte informații despre COVID-19 la linia TELVERDE 0800.800.358. Românii aflați în străinătate pot solicita informații despre prevenirea și combaterea virusului la linia special dedicată +4021.320.20.20.

Instituția Prefectului – Județul Ilfov le solicită în continuare cetățenilor să respecte prevederile ordonanțelor militare și măsurile de igienă și de distanțare socială/fizică recomandate în această perioadă. Reducerea la minimum a riscului de expunere la noul coronavirus este cea mai eficientă cale de a ține sub control răspândirea epidemiei.
SĂ NU UITĂM: suntem parte dintr-o colectivitate, iar acțiunile noastre pot afecta comunitatea în care trăim, de aceea trebuie să rămânem solidari și responsabili! VĂ RUGĂM în continuare să respectați restricțiile impuse pentru limitarea răspândirii virusului și să rămâneți în casă, pentru siguranța dumneavoastră și a celor dragi!