Forțele de ordine continuă acțiunile de prevenire și limitare a infectării cu noul coronavirus în județul Ilfov

Misiunile de verificare în sistem integrat au continuat la nivelul unităților administrativ-teritoriale ilfovene și în cursul zilei de 10 iulie 2020, în contextul prevenirii și combaterii răspândirii Covid-19.

Sub autoritatea Instituției Prefectului – Județul Ilfov, polițiști din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean, efective ale Inspectoratului de Jandarmi Județean, ISU București-Ilfov, polițiști locali, alături de reprezentanți ai Inspectoratului Teritorial de Muncă, Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, Direcției de Sănătate Publică, Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor şi Inspectoratului de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier, continuă să desfășoare ample acțiuni vizând menținerea ordinii și siguranței publice, verificarea respectării de către societățile comerciale și persoanele fizice autorizate a interdicțiilor impuse prin legislația în vigoare și  conformitatea cu normele de protecție individuală și de distanțare fizică.

Principalul obiectiv al acțiunilor desfășurate este respectarea măsurilor de protecție sanitară și a celor privind distanțarea socială în toate zonele aglomerate, astfel că agenții economici din centre comerciale, piețe, târguri, terase, ștranduri și cluburi în aer liber au fost controlați cu prioritate. Verificările vizează și mijloacele de transport în comun, pentru conștientizarea cetățenilor cu privire la respectarea normelor legale în vigoare.

În contextul misiunilor derulate în ultimele 24 de ore, peste 206 de forțe angrenate au verificat 80 de societăți comerciale de pe raza județului Ilfov.

Au fost aplicate 18 sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 88.805 lei, dintre care:

► 4 sancțiuni contravenționale în temeiul Legii nr. 55/2020, pentru nerespectarea măsurilor de protecție individuală, cu amenzi în valoare de 2.000 lei;

► 6 sancțiuni contravenționale în temeiul Legii nr. 55/2020, aplicate persoanelor fizice pentru participarea la activități în spațiul public/privat/închis pentru care au fost instituite interdicții/restricții, cu amenzi în valoare de 3.000 lei;

► 1 sancțiune contravențională în temeiul HG nr. 857/2011, cu amendă în valoare de 30.000 lei;

► 1 sancțiune contravențională în temeiul OUG nr. 195/2002, cu amendă în valoare de 1.305 lei;

► 3 sancțiuni contravenționale în temeiul Legii nr. 12/1990, cu amenzi în valoare de 40.500 lei;

► 3 sancțiuni contravenționale în temeiul Legii nr. 82/1991, cu amenzi în valoare de 12.000 lei.

Au fost continuate inclusiv activitățile preventive de informare. Intervenţiile vor continua în sistem integrat și în perioada următoare, în vederea conștientizării tuturor cetățenilor cu privire la necesitatea respectării măsurilor de distanțare socială, precum și a prevenirii și limitării infectării cu virusul SARS-CoV-2.

*****

READUCEM ÎN ATENȚIA cetățenilor faptul că astăzi, 11 iulie a.c., premierul Ludovic ORBAN a participat la ședința în sistem videoconferință cu prefecții și șefii structurilor MAI și ai celorlalte instituții și autorități cu atribuții în gestionarea situației generate de creșterea numărului de îmbolnăviri cu COVID-19.

Obiectivul videoconferinței a fost acela de a asigura mobilizarea generală, la maxim, a tuturor instituțiilor statului cu atribuții de control care au obligația de a asigura respectarea legii, cu scopul de a se coordona și de a efectua controale, în echipe comune, în zonele cu cel mai mare risc de transmitere a virusului SARS-CoV-2.

În acest context, prefectul județului Ilfov, domnul Daniel – Tudorel ZAMFIR, în calitate de conducător al grupei de coordonare operativă organizată la nivelul județului, solicită tuturor instituțiilor teritoriale care au atribuții în lupta împotriva epidemiei să amplifice acţiunile de control pentru a asigura respectarea regulilor de protecţie a sănătăţii oamenilor. De asemenea, prefectul face apel la ilfoveni să respecte regulile, pentru a nu compromite toate rezultatele obținute pe parcursul ultimelor luni și să fie permanent responsabili, pentru a-și proteja propria sănătate, dar și pentru a-i proteja pe toți cei din jur.

Pentru binele comunității, cetățenii sunt îndemnați să se conformeze măsurilor dispuse de autorități pentru limitarea și răspândirea infecțiilor cu noul coronavirus:

■ purtarea corectă a măștii de protecție, aruncarea acesteia după folosire într-un recipient de gunoi cu capac, urmată imediat de spălarea mâinilor cu apă și săpun și/sau dezinfectarea cu soluții pe bază de alcool;

■ spălarea frecventă a mâinilor cu apă și săpun și folosirea de soluții dezinfectante pe bază de alcool;

■ păstrarea distanței de cel puțin 1,5 metri între persoane;

■ curățarea periodică a suprafețelor de contact (mânere, mese etc.) cu soluție dezinfectantă;

■ în cazul apariției simptomatologiei specifice COVID-19, se va accesa numărul unic de urgență 112;

■ consultarea periodică a site-urilor oficiale, în vederea informării asupra evoluției prevederilor legislative privind limitarea răspândirii îmbolnăvirilor cu noul coronavirus.

Cetățenii au la dispoziție o linie TelVerde – 0800800165, la care pot sesiza cazurile de încălcare a normelor de protecție sanitară.

Comportamentul preventiv individual conduce către sănătatea întregii comunități!

Mulțumim tuturor celor care au înțeles și înțeleg că numai împreună vom reuși să depășim această perioadă!

*****

Vă rugăm să vă informați doar din surse oficiale!

Documentele emise în contextul stării de alertă și al pandemiei COVID-19 pot fi consultate atât pe pagina de internet a Ministerului Afacerilor Interne, în secțiunea Utile: https://www.mai.gov.ro/utile/ – subsecțiune: STARE DE ALERTĂ, cât și pe portalul https://stirioficiale.ro.

Pentru raportul săptămânal de supraveghere, date actualizate cu privire la zonele afectate de infecția cu noul coronavirus SARS-CoV-2 și situația la nivel global, puteți accesa pagina de internet a Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile: http://www.cnscbt.ro/.

Pentru recomandări și alte informații despre modul în care se manifestă virusul, modalități de prevenire a îmbolnăvirii și alte detalii legate de conduita preventivă, puteți apela TELVERDE 0800800358, o linie telefonică alocată strict pentru informarea cetățenilor.

Pentru suport psihologic și sprijin social, puteți apela TELVERDE 0800.070.030 din orice rețea, de luni până sâmbătă, în intervalul orar 8:00 – 24:00.

Românii aflați în străinătate pot solicita informații despre prevenirea și combaterea virusului la linia alocată acestora: +4021.320.20.20.