În județul Ilfov continuă misiunile de verificare

Sub autoritatea Instituției Prefectului – Judeţul Ilfov, polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție al Județului Ilfov au continuat în data de 18 iulie a.c., în sistem integrat, împreună cu efective din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean, polițiști locali, reprezentanți ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență Bucureşti-Ilfov, Inspectoratului Teritorial de Muncă, Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, Direcției de Sănătate Publică, Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor şi Inspectoratului de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier, activitățile de verificare a respectării normelor de protecție sanitară și a interdicțiilor impuse prin legislația în vigoare de către societățile comerciale și persoanele fizice autorizate, de asigurare a unui climat de liniște publică și de protejare a cetățenilor față de practicile comerciale ilicite.

Totodată, au fost efectuate verificări în mijloacele de transport în comun, pentru conștientizarea  populației cu privire la respectarea măsurilor de distanțare socială.

În misiunile desfășurate au fost angrenate 227 de forțe care au verificat 240 de societăți comerciale și au aplicat 19 sancțiuni contravenționale în cuantum total de 95.500 lei, dintre care:

► 1 sancțiune contravențională cu avertisment în temeiul Legii nr. 55/2020 pentru nerespectarea măsurilor de diminuare a impactului riscurilor;

► 6 sancțiuni contravenționale în temeiul Legii nr. 55/2020 pentru nerespectarea măsurilor de protecție individuală, cu amendă în valoare de 3.000 lei;

► 1 sancțiune contravențională în temeiul Legii nr. 61/1991, cu amendă în valoare de 1.000 lei;

► 4 sancțiuni contravenționale în temeiul Legii nr. 12/1990, cu amenzi în valoare de 65.000 lei;

► 3 sancțiuni contravenționale în temeiul HG nr. 857/2011, cu amenzi în valoare de 4.500 lei;

► 1 sancțiune contravențională în temeiul OG nr. 21/1992, cu amenzi în valoare de 20.000 lei;

► 1 sancțiune contravențională cu avertisment în temeiul HG nr. 394/2020;

► 1 sancțiune contravențională cu avertisment în temeiul OG nr. 2/2001;

► 1 sancțiune contravențională în temeiul Legii nr. 449/2003, cu amenzi în valoare de 2.000 lei.

Verificarea persoanelor fizice și juridice reprezintă în continuare prioritatea forțelor de ordine, astfel că acțiunile se vor desfășura la nivelul județului și în perioada următoare, pentru protejarea sănătății și siguranței cetățenilor.

*****

Vă rugăm să vă conformați regulilor de bază recomandate de autorități, de la care este necesar să nu vă abateți în această perioadă, pentru ca noi toți să rămânem sănătoși:

■ purtarea corectă a măștii de protecție, aruncarea acesteia după folosire într-un recipient de gunoi cu capac, urmată imediat de spălarea mâinilor cu apă și săpun și/sau dezinfectarea cu soluții pe bază de alcool;

■ spălarea frecventă a mâinilor cu apă și săpun și folosirea de soluții dezinfectante pe bază de alcool;

■ păstrarea distanței de cel puțin 1,5 metri între persoane;

■ curățarea periodică a suprafețelor de contact (mânere, mese etc.) cu soluție dezinfectantă;

■ în cazul apariției simptomatologiei specifice COVID-19, se va accesa numărul unic de urgență 112;

■ consultarea periodică a site-urilor oficiale, în vederea informării asupra evoluției prevederilor legislative privind limitarea răspândirii îmbolnăvirilor cu noul coronavirus.

Reamintim cetățenilor că Ministerul Afacerilor Interne a operaționalizat, începând cu data de 04.07.2020, o linie TELVERDE – 0800800165 la care pot fi sesizate încălcări ale normelor de protecție sanitară.

Comportamentul preventiv individual conduce către sănătatea întregii comunități!

Mulțumim tuturor celor care au înțeles și înțeleg importanța măsurilor de protecție sanitară și a faptului că numai împreună vom reuși să depășim această perioadă!

*****

Vă rugăm să vă informați doar din surse oficiale!

Documentele emise în contextul stării de alertă și al pandemiei COVID-19 pot fi consultate atât pe pagina de internet a Ministerului Afacerilor Interne, în secțiunea Utile: https://www.mai.gov.ro/utile/ – subsecțiune: STARE DE ALERTĂ, cât și pe portalul https://stirioficiale.ro.

Pentru raportul săptămânal de supraveghere, date actualizate cu privire la zonele afectate de infecția cu noul coronavirus SARS-CoV-2 și situația la nivel global, puteți accesa pagina de internet a Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile: http://www.cnscbt.ro/.

Le reamintim cetățenilor să apeleze pentru recomandări și alte informații la linia TELVERDE – 0800.800.358. Numărul TELVERDE nu este un număr de urgență, este o linie telefonică alocată strict pentru informarea cetățenilor. De asemenea, românii aflați în străinătate pot solicita informații despre prevenirea și combaterea virusului la linia special dedicată lor +4021.320.20.20.