Măsurile de prevenire a răspândirii SARS-CoV-2, monitorizate de forțele de ordine

În cursul zilei de 13 iulie a.c., sub autoritatea Instituției Prefectului – Județul Ilfov, 223 de efective constituite în echipe mixte formate din polițiștii Inspectoratului de Poliție Județean Ilfov, grupările de jandarmi din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean, polițiști locali, ISU Bucureşti-Ilfov, reprezentanți ai Inspectoratului Teritorial de Muncă, Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, Direcției de Sănătate Publică, Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor şi Inspectoratului de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier, au continuat acțiunile în sistem integrat privind respectarea normelor de protecție sanitară, asigurarea unui climat de liniște publică, verificarea respectării de către societățile comerciale și persoanele fizice autorizate a interdicțiilor impuse prin legislația în vigoare și protejarea cetățenilor față de practicile comerciale ilicite.

Zonele vizate continuă să fie centrele comerciale, piețele, târgurile, terasele, ștrandurile și cluburile în aer liber de pe raza administrativ-teritorială a județului Ilfov, obiectivul principal fiind conștientizarea cetățenilor cu privire la conduita sanitară responsabilă.

În perioada de referință au fost verificate 179 de societăți comerciale și au fost aplicate 21 de sancțiuni contravenționale în cuantum total de 73.500 lei, dintre care:
► 9 sancțiuni contravenționale în temeiul Legii nr. 55/2020 pentru nerespectarea măsurilor de protecție individuală, cu amenzi în valoare de 1.500 lei;
► 1 sancțiune contravențională în temeiul Legii nr. 12/1990, cu amendă în valoare de 20.000 lei;
► 1 sancțiune contravențională în temeiul HG nr. 984/2005, cu amendă în valoare de 10.000 lei;
► 1 sancțiune contravențională în temeiul HG nr. 857/2011, cu amendă în valoare de 25.000 lei;
► 1 sancțiune contravențională în temeiul OG nr. 21/2002, cu amendă în valoare de 7.000 lei;
► 4 sancțiuni contravenționale în temeiul HG nr. 69/2002, cu amenzi în valoare de 6.000 lei;
► 4 sancțiuni contravenționale în temeiul OG nr. 37/2007, cu amenzi în valoare de 4.000 lei.

Sănătatea și siguranța cetățenilor sunt prioritatea tuturor instituțiilor cu atribuții în domeniu, astfel că echipele mixte vor desfășura permanent în această perioadă activități de verificare a respectării prevederilor impuse pe perioada stării de alertă, pentru a proteja cetățenii și pentru a preveni răspândirea SARS-CoV-2. Deși acțiunile se desfășoară cu scopul principal de a responsabiliza atât populația, cât și operatorii economici, în situațiile în care se constată încălcarea legislației în vigoare, se vor dispune măsuri de sancționare atât a persoanelor fizice, cât și juridice, inclusiv de suspendare a activității unor comercianți sau prestatori de servicii.

*****

În contextul creșterii continue a numărului de cazuri pozitive la nivel național, Instituția Prefectului – Județul Ilfov face apel la cetățeni să conștientizeze pericolul determinat de infectarea cu noul coronavirus, să dea dovadă de precauție, să evite crearea de aglomerații și să respecte normele de conduită sanitară și distanțarea interpersonală.

Vă rugăm să vă conformați măsurilor dispuse de autorități pentru limitarea și răspândirea infecțiilor cu noul coronavirus, pentru sănătatea dumneavoastră și a celor din jur:
■ purtarea corectă a măștii de protecție, aruncarea acesteia după folosire într-un recipient de gunoi cu capac, urmată imediat de spălarea mâinilor cu apă și săpun și/sau dezinfectarea cu soluții pe bază de alcool;
■ spălarea frecventă a mâinilor cu apă și săpun și folosirea de soluții dezinfectante pe bază de alcool;
■ păstrarea distanței de cel puțin 1,5 metri între persoane;
■ curățarea periodică a suprafețelor de contact (mânere, mese etc.) cu soluție dezinfectantă;
■ în cazul apariției simptomatologiei specifice COVID-19, se va accesa numărul unic de urgență 112;
■ consultarea periodică a site-urilor oficiale, în vederea informării asupra evoluției prevederilor legislative privind limitarea răspândirii îmbolnăvirilor cu noul coronavirus.

Reamintim cetățenilor că Ministerul Afacerilor Interne a operaționalizat, începând cu data de 04.07.2020, o linie TELVERDE – 0800800165 la care pot fi sesizate încălcări ale normelor de protecție sanitară.

Comportamentul preventiv individual conduce către sănătatea întregii comunități!

Mulțumim tuturor celor care au înțeles și înțeleg importanța măsurilor de protecție sanitară și a faptului că numai împreună vom reuși să depășim această perioadă!

*****

Vă rugăm să vă informați doar din surse oficiale!

Documentele emise în contextul stării de alertă și al pandemiei COVID-19 pot fi consultate atât pe pagina de internet a Ministerului Afacerilor Interne, în secțiunea Utile: https://www.mai.gov.ro/utile/ – subsecțiune: STARE DE ALERTĂ, cât și pe portalul https://stirioficiale.ro.

Pentru raportul săptămânal de supraveghere, date actualizate cu privire la zonele afectate de infecția cu noul coronavirus SARS-CoV-2 și situația la nivel global, puteți accesa pagina de internet a Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile: http://www.cnscbt.ro/.

Le reamintim cetățenilor să apeleze pentru recomandări și alte informații la linia TELVERDE – 0800.800.358. Numărul TELVERDE nu este un număr de urgență, este o linie telefonică alocată strict pentru informarea cetățenilor. De asemenea, românii aflați în străinătate pot solicita informații despre prevenirea și combaterea virusului la linia special dedicată lor +4021.320.20.20.