MOBILIZAREA GENERALĂ PENTRU PREVENIREA ÎMBOLNĂVIRILOR CU COVID–19 CONTINUĂ LA NIVELUL JUDEȚULUI ILFOV

Sub conducerea prefectului județului Ilfov, domnul Daniel – Tudorel ZAMFIR, grupul de coordonare județean constituit în vederea depistării și evaluării situațiilor specifice care prezintă riscuri în ceea ce privește răspândirea virusului SARS-CoV-2, a intensificat activitățile de verificare a persoanelor fizice și juridice care nu respectă regulile de protecție sanitară. Astfel, echipele mixte formate din reprezentanții Inspectoratului de Poliție al Județului Ifov, Inspectoratului de Jandarmi Județean, polițiști locali, ISU Bucureşti-Ilfov, Inspectoratului Teritorial de Muncă, Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, Direcției de Sănătate Publică, Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor şi Inspectoratului de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier, au continuat desfășurarea în sistem integrat, în data de 4 iulie a.c și până în dimineața zilei de 5 iulie, a acțiunilor ample de verificare pe raza administrativ-teritorială a județului Ilfov.

Subliniem faptul că principalul obiectiv al măsurilor care sunt și vor fi luate este protejarea sănătății cetățenilor, și nu aplicarea de sancțiuni. Cu toate acestea, în situațiile de încălcare a normelor instituite pentru limitarea răspândirii noului coronavirus în timpul stării de alertă, se vor dispune măsuri de sancționare atât a persoanelor fizice, cât și juridice, inclusiv de suspendare a activității unor operatori economici.

Acțiunile au vizat în perioada de referință verificarea agenților economici pe linia respectării măsurilor de protecție sanitară, precum și măsurile privind distanțarea socială în toate zonele aglomerate, respectiv centre comerciale, piețe, târguri, terase, ștranduri și cluburi în aer liber de pe raza administrativ-teritorială a județului Ilfov.

De asemenea, au fost efectuate verificări în mijloacele de transport în comun, pentru conștientizarea cetățenilor cu privire la respectarea măsurilor de distanțare socială.

Peste 135 de forțe angrenate au verificat 82 de societăți comerciale și au aplicat 25 de sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 163.230 lei, dintre care:

► 1 sancțiune contravențională cu avertisment în temeiul Legii nr. 55/2020;

► 7 sancțiuni contravenționale în temeiul Legii nr. 61/1991 cu amendă în valoare de 3.200 lei;

► 1 sancțiune contravențională în temeiul Legii nr. 12/1990, cu amendă în valoare de 40.000 lei;

► 11 sancțiuni contravenționale în temeiul OUG nr. 195/2002, cu amendă în valoare de 1.530 lei;

► 1 sancțiune contravențională în temeiul HG nr. 984/2005, cu amendă în valoare de 50.000 lei;

► 3 sancțiuni contravenționale în temeiul HG nr. 857/2011, cu amendă în valoare de 18.500 lei;

► 1 sancțiune contravențională în temeiul OUG nr. 28/1991, cu amendă în valoare de 50.000 lei.

Intervenţiile vor continua în sistem integrat și în perioada următoare, în vederea conștientizării tuturor cetățenilor cu privire la necesitatea respectării măsurilor de distanțare socială, precum și a prevenirii și limitării infectării cu virusul SARS-CoV-2.

*****

Vă rugăm să vă informați doar din surse oficiale!

Documentele emise în contextul stării de alertă și al pandemiei COVID-19 pot fi consultate atât pe pagina de internet a Ministerului Afacerilor Interne, în secțiunea Utile: https://www.mai.gov.ro/utile/ – subsecțiune: STARE DE ALERTĂ, cât și pe portalul https://stirioficiale.ro.

Instituția Prefectului – Județul Ilfov reiterează faptul că lipsa de responsabilitate față de normele de protecție sanitară conduce către riscul major de a pierde toate rezultatele obținute pe parcursul ultimelor luni.

Facem apel la cetățeni să respecte deciziile autorităților în vederea limitării și răspândirii infecției cu noul coronavirus, măsurile de protecție sanitară și de distanțare fizică, pentru a-și proteja propria sănătate, dar și pentru a-i proteja pe toți cei din jur. Este esențial să continuăm să avem un comportament responsabil și să conștientizăm că acțiunile noastre îi pot afecta pe ceilalți.

Începând cu data de 4 iulie a.c., ora 00:00, cetățenii au la dispoziție o linie TelVerde – 0800800165, la care vor putea sesiza cazurile de încălcare a normelor de protecție sanitară.

Comportamentul preventiv individual conduce către sănătatea întregii comunități!

Mulțumim tuturor celor care au înțeles și înțeleg că numai împreună vom reuși să depășim această perioadă!

*****

Pentru raportul săptămânal de supraveghere, date actualizate cu privire la zonele afectate de infecția cu noul coronavirus SARS-CoV-2 și situația la nivel global, puteți accesa pagina de internet a Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile: http://www.cnscbt.ro/.

Pentru recomandări și alte informații despre modul în care se manifestă virusul, modalități de prevenire a îmbolnăvirii și alte detalii legate de conduita preventivă, puteți apela TELVERDE 0800.800.358, o linie telefonică alocată strict pentru informarea cetățenilor.

Pentru suport psihologic și sprijin social, puteți apela TELVERDE 0800.070.030 din orice rețea, de luni până sâmbătă, în intervalul orar 8:00 – 24:00.

Românii aflați în străinătate pot solicita informații despre prevenirea și combaterea virusului la linia alocată acestora: +4021.320.20.20.