Prevenirea răspândirii SARS-CoV-2 în atenția forțelor de ordine ilfovene

Sub conducerea prefectului județului Ilfov, domnul Daniel – Tudorel ZAMFIR, acțiunile ample desfășurate în vederea prevenirii și limitării îmbolnăvirilor cu COVID-19 au continuat și în perioada 07 – 09 iulie a.c., prin intermediul echipelor mixte formate din polițiștii Inspectoratului de Poliție Județean Ilfov, efectivele Inspectoratului de Jandarmi Județean, polițiști locali, ISU Bucureşti-Ilfov, reprezentanții Inspectoratului Teritorial de Muncă, Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, Direcției de Sănătate Publică, Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor şi Inspectoratului de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier.

Reiterăm faptul că principalul obiectiv al măsurilor care sunt și vor fi luate este protejarea sănătății cetățenilor, și nu aplicarea de sancțiuni. Cu toate acestea, în situațiile de încălcare a normelor instituite pentru limitarea răspândirii noului coronavirus în timpul stării de alertă, se vor dispune măsuri de sancționare atât a persoanelor fizice, cât și juridice, inclusiv de suspendare a activității unor operatori economici.

Respectarea măsurilor de protecție sanitară și a celor privind distanțarea socială în toate zonele aglomerate au reprezentat obiectivul principal al acțiunilor desfășurate, astfel că agenții economici din centre comerciale, piețe, târguri, terase, ștranduri și cluburi în aer liber de pe raza administrativ-teritorială a județului Ilfov au fost controlați cu prioritate. De asemenea, au fost efectuate verificări în mijloacele de transport în comun, pentru conștientizarea cetățenilor cu privire la respectarea normelor legale în vigoare.

În perioada 07 – 09 iulie a.c., peste 457 de forțe angrenate au verificat 189 de societăți comerciale de pe raza județului Ilfov. Au fost aplicate 84 de sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 219.300 lei, dintre care:
► 4 sancțiuni contravenționale cu avertisment în temeiul Legii nr. 55/2020, pentru nerespectarea măsurilor de protecție individuală;
► 21 de sancțiuni contravenționale în temeiul Legii nr. 55/2020, pentru nerespectarea măsurilor de protecție individuală, cu amenzi în valoare de 26.500 lei;
► 5 sancțiuni contravenționale aplicate persoanelor fizice pentru participarea la activități în spațiul public/privat/închis pentru care au fost instituite interdicții/restricții, cu amenzi în valoare de 8.000 lei;
► 11 sancțiuni contravenționale în temeiul HG nr. 857/2011, cu amenzi în valoare de 47.000 lei;
► 28 de sancțiuni contravenționale în temeiul OUG nr. 195/2002, cu amenzi în valoare de 5.800 lei;
► 1 sancțiune contravențională în temeiul OUG nr. 195/2005, cu amendă în valoare de 10.000 lei;
► 1 sancțiune contravențională în temeiul OG nr. 37/2007, cu amendă în valoare de 2.000 lei;
► 13 sancțiuni contravenționale în temeiul Legii nr. 12/1990, cu amenzi în valoare de 120.000 lei;

Intervenţiile vor continua în sistem integrat și în perioada următoare, în vederea conștientizării tuturor cetățenilor cu privire la necesitatea respectării măsurilor de distanțare socială, precum și a prevenirii și limitării infectării cu virusul SARS-CoV-2.

*****

Vă rugăm să vă informați doar din surse oficiale!

Documentele emise în contextul stării de alertă și al pandemiei COVID-19 pot fi consultate atât pe pagina de internet a Ministerului Afacerilor Interne, în secțiunea Utile: https://www.mai.gov.ro/utile/ – subsecțiune: STARE DE ALERTĂ, cât și pe portalul https://stirioficiale.ro.

Instituția Prefectului – Județul Ilfov trage un semnal de alarmă cu privire la faptul că lipsa de responsabilitate față de normele de protecție sanitară conduce către riscul major de a pierde toate rezultatele obținute pe parcursul ultimelor luni.

Implementarea măsurilor de relaxare la nivel național nu înseamnă că nu trebuie să fim precauți, întrucât pericolul major de infectare este cu atât mai mare. Cetățenii sunt îndemnați să fie permanent responsabili față de măsurile dispuse de autorități pentru limitarea și răspândirea infecțiilor cu noul coronavirus, pentru a-și proteja propria sănătate, dar și pentru a-i proteja pe toți cei din jur:
■ purtarea corectă a măștii de protecție, aruncarea acesteia după folosire într-un recipient de gunoi cu capac, urmată imediat de spălarea mâinilor cu apă și săpun și/sau dezinfectarea cu soluții pe bază de alcool;
■ spălarea frecventă a mâinilor cu apă și săpun și folosirea de soluții dezinfectante pe bază de alcool;
■ păstrarea distanței de cel puțin 1,5 metri între persoane;
■ curățarea periodică a suprafețelor de contact (mânere, mese etc.) cu soluție dezinfectantă;
■ în cazul apariției simptomatologiei specifice COVID-19, se va accesa numărul unic de urgență 112;
■ consultarea periodică a site-urilor oficiale, în vederea informării asupra evoluției prevederilor legislative privind limitarea răspândirii îmbolnăvirilor cu noul coronavirus.

Cetățenii au la dispoziție o linie TelVerde – 0800800165, la care pot sesiza cazurile de încălcare a normelor de protecție sanitară.

Comportamentul preventiv individual conduce către sănătatea întregii comunități!

Mulțumim tuturor celor care au înțeles și înțeleg că numai împreună vom reuși să depășim această perioadă!

*****

Pentru raportul săptămânal de supraveghere, date actualizate cu privire la zonele afectate de infecția cu noul coronavirus SARS-CoV-2 și situația la nivel global, puteți accesa pagina de internet a Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile: http://www.cnscbt.ro/.

Pentru recomandări și alte informații despre modul în care se manifestă virusul, modalități de prevenire a îmbolnăvirii și alte detalii legate de conduita preventivă, puteți apela TELVERDE 0800.800.358, o linie telefonică alocată strict pentru informarea cetățenilor.

Pentru suport psihologic și sprijin social, puteți apela TELVERDE 0800.070.030 din orice rețea, de luni până sâmbătă, în intervalul orar 8:00 – 24:00.

Românii aflați în străinătate pot solicita informații despre prevenirea și combaterea virusului la linia alocată acestora: +4021.320.20.20.