Mesajul domnului Lucian Nicolae Bode – Ministrul de Interne al României cu ocazia Zilei Instituției Prefectului

Doamnelor și domnilor prefecți,

Doamnelor și domnilor subprefecți,

Stimați angajați ai instituțiilor prefectului,

 

       Ziua Instituției Prefectului reprezintă un bun prilej de a evidenția locul și rolul strategic pe care instituțiile prefectului îl ocupă în arhitectura administrativă a statului român, dar și eforturile constante pe care acestea le fac pentru bunul mers al activităților din teritoriu.

       Nu putem vorbi de eficiență administrativă fără instituții performante, adaptate la provocările actuale și ancorate în realitățile cu care se confruntă în fiecare zi comunitățile. Iar aici, rolul instituțiilor prefectului este unul determinant, de coordonator al întregului aparat de servicii publice deconcentrate din țară și de asigurare a echilibrului și al bunei colaborări dintre aceste entități.

       De-a lungul existenței sale, în cei 159 de ani de la prima menționare, indiferent de cum s-a numit și de cum a fost organizată, această instituție esențială a statului român a fost întotdeauna o componentă importantă a autorității publice și a purtat o responsabilitate majoră în raport cu guvernul și cu cetățenii.

       Martor al istoriei și element activ al evoluției României ca stat modern, instituția prefectului păstrează neatinse și astăzi valori precum respectul față de lege, respectul față de drepturile și libertățile fundamentale ale oamenilor, lupta neobosită pentru binele și interesele cetățenilor.

       Fie că vorbim de asigurarea implementării la nivel local a politicilor guvernamentale, fie de gestionarea situațiilor de urgență, de organizarea scrutinelor electorale sau de alte situații neprevăzute care solicită intervenția  integrată a instituțiilor statului la nivel de județ, sunteți întotdeauna primul răspuns al autorității de stat, primii către care se îndreaptă speranțele și așteptările oamenilor.

       De la dumneavoastră se așteaptă profesionalism și implicare pentru găsirea cu rapiditate a celor mai bune și mai eficiente soluții. Și este firesc să fie așa, întrucât, odată cu preluarea acestei funcții importante, v-ați angajat să vă puneți toată priceperea și toată puterea în slujba locuitorilor județului pe care îl conduceți.

       Sunteți, prin lege, garanții respectării legii și a ordinii publice la nivel de județ, iar acest rol, de reprezentanți ai Guvernului în teritoriu, vă obligă la performanță, atât în fața Executivului, cât și în fața oamenilor, evaluatorii direcți ai acțiunilor dumneavoastră.

Doamnelor și domnilor prefecți și subprefecți,

       Mesajul meu de astăzi este o invitație publică la recunoașterea rolului și meritelor instituției prefectului la dezvoltarea statului român.

       Ca membru al Guvernului României, ca ministru al afacerilor interne, am încredere că veți duce mai departe prestigiul acestei instituții, cu responsabilitate si dedicare, aducând inovație și eficiență la nivelul județelor pe care le conduceți, fiind, totodată, exemplul de urmat pentru instituțiile pe care le coordonați.

       Cu ocazia Zilei Instituției Prefectului, vă urez tuturor, prefecți, subprefecți și angajați ai acestor instituții, sănătate, putere de muncă și mult succes în proiectele pe care vi le-ați propus!

La mulți ani!