Ordin de declarare a epidemiei de rujeolă – Epidemie de rujeolă – măsuri și informații importante!

Ministerului Sănătății anunță oficial declanșarea epidemiei de rujeolă la nivel național. Această situație necesită o abordare promptă și coordonată și din partea autorităților Ilfovene pentru a proteja sănătatea comunității noastre.

        “Având în vedere creșterea îngrijorătoare a cazurilor de rujeolă, precum și numărul mare de spitalizări în secțiile de pediatrie și boli infecțioase al copiilor infectați, Ministerul Sănătății a declarat epidemie de rujeolă la nivel național, pentru a face posibilă vaccinarea copiilor cu vârsta cuprinsă între 9 și 11 luni, precum și recuperarea celor nevaccinați sau cu schema de vaccinare incompletă. În acest moment, se înregistrează aproape 2.000 de cazuri la nivel național, în 29 de județe.

        Menționăm că acoperirea vaccinală cu prima doză, la nivel național, este de 78%, iar cu doza a doua, de 62% dintre copiii eligibili, situându-se pe un trend descrescător de mai mult de 10 ani.” – arată Ministerul Sănătății

Măsuri luate de autoritățile locale (UAT):

Prioritizează activitatea AMC/MS pentru mobilizarea la vaccinare acolo unde existã. Acolo unde nu există AMC/MS, nominalizează persoane responsabile (de exemplu asistentul social) în vederea colaborării cu cabinetul medicului de familie sau autoritătile județene în vederea mobilizării la vaccinare, în condiții normale cât și în campanii.

Se implica în mobilizarea populației vulnerabile la campanile de vaccinare.

Asigura suport populației vulnerabile pentru a avea acces la servicii de vaccinare .

Alte activități așa cum sunt ele descrise in Protocolul cadru de colaborare cu medicul/medicii de familie care deservește/deservesc populația din unitatea/subdiviziunea administrativ-teritorială prevăzut în NORME METODOLOGICE din 23 mai 2019 privind organizarea, funcționarea și finanțarea activității de asistențã medicală comunitară.

Chemarea la vaccinare se face indicând data și ora programată, prezentând vaccinarea ca implicitã.

În cazul în care sunt exprimate nelămuriri din partea aparținătorilor, sunt invitați la cabinet pentru a le discuta cu medicul de familie.

Informarea:

Este important ca vaccinarea sã fie o alegere usoară!

Decizia informată: este informată persoana care urmează să fie vaccinată sau, după caz, reprezentantul legal al copilului. Informarea trebuie efectuată înaintea fiecărei vaccinări dar NU se limitează doar la acest moment! Informarea este un proces continuu.

Recomandări pentru cetățeni:

        Vaccinare: Persoanele nevaccinate sau cu scheme incomplete sunt îndemnate să se vaccineze cât mai curând posibil!

        Igiena personală: Spălatul frecvent pe mâini și respectarea regulilor de igienă personală sunt esențiale pentru prevenirea răspândirii virusului!

        Evitarea aglomerațiilor: Este recomandat să se evite locurile aglomerate și contactul direct cu persoanele care prezintă simptome de rujeolă!

Instituția Prefectului – Județul Ilfov colaborează strâns cu autoritățile sanitare pentru a gestiona această situație și pentru a asigura sănătatea și siguranța comunității noastre.

Vă rugăm să urmăriți actualizările oficiale și să respectați măsurile de prevenție!