1.000 de refugiaţi din Ucraina găzduiți în Ilfov în noaptea de joi spre vineri

În noaptea de joi spre vineri, prefectul județului Ilfov, doamna Simona NECULAE și cei doi subprefecți, Costin-Alexandru OJOG și Andrei SCUTELNICU, au întâmpinat în Gara de Nord persoanele relocate din Ucraina care au ajuns în București cu trenul, din direcția Iași. Au fost prezenți și Secretarul de Stat în Ministerul Transporturilor Ionel SCRIOȘTEANU și ambasadorul Republicii Azerbaidjan la București, E.S. Dr. Huseyn N. Najafov, mulți dintre cetățenii sosiți fiind azeri care lucrau în Ucraina, au fost nevoiți să părăsească teritoriul țării vecine, iar acum sunt în așteptarea repatrierii de către autoritățile de la Baku.

Mobilizate la fața locului au fost și forțele de ordine, poliție și jandarmerie, pentru a sprijini îmbarcarea cetățenilor și transportarea acestora în locațiile puse la dispoziție de autoritățile locale ilfovene.

Doamna prefect Simona NECULAE și subprefectul Costin-Alexandru OJOG s-au deplasat cu persoanele transferate în orașul Voluntari, unde cei 244 de refugiați, ucraineni si azeri, familii cu copii, vor beneficia de un loc în care vor putea dormi, hrană, obiecte de igienă personală și asistență medicală.

Subprefectul Andrei SCUTELNICU a preluat și însoțit circa 100 de persoane către Otopeni, alți circa 650 de refugiați fiind transferați în localitățile Periș, Moara Vlăsiei, Chiajna, Ciolpani, Cernica, Corbeanca, Tunari și Măgurele.

Persoanele cu probleme medicale au beneficiat de toate îngrijirile necesare. Toți strămutații din Ucraina primesc în Ilfov alimente și produse de primă necesitate, încăperi calde pentru a se odihni și, poate nu în ultimul rând, zâmbete menite să le aline suferința provocată de ororile războiului.

Prefectul județului Ilfov transmite alese mulțumiri tuturor autorităților ilfovene, societății civile și voluntarilor care au venit în sprijinul acestor oameni alungați din casele lor de război: „Femei și copii de diverse naționalități, inclusiv muncitori și studenți, se confruntă cu provocări teribile în încercarea de a părăsi zona de conflict, de a trece granița în țările vecine și de a căuta ajutor. Sprijinul dumneavoastră instituțional, campaniile umanitare și acțiunile dumneavoastră admirabile de ajutorare a refugiaților vorbesc despre omenia și ospitalitatea noastră, a românilor, mai mult decât orice cuvinte. Dumneavoastră sunteți această țară. Țara oamenilor cu inimă mare!”