Comunicat de presă

În baza informațiilor primite de la Direcția de Sănătate Publică, Instituția Prefectului – Județul Ilfov face următoarele precizări cu privire la situația epidemiologică înregistrată într-un cămin de bătrâni dintr-o localitate de pe raza județului Ilfov:

În data de 22 mai 2020, Direcția de Sănătate Publică a Municipiului București a comunicat Direcției de Sănătate Publică a Județului Ilfov faptul că un cetățean (rezident al unui cămin de bătrâni din județul Ilfov), care fusese internat cu o zi înainte într-un spital din capitală, a fost confirmat ca pozitiv la coronavirusul SARS-CoV-2. În aceeași dată, respectiv 22 mai 2020, un alt rezident al căminului de bătrâni a fost preluat de ambulanță și internat, fiind ulterior confirmat pozitiv la coronavirusul SARS-CoV-2.
Imediat în ziua următoare, în data de 23 mai 2020, Direcția de Sănătate Publică a Județului Ilfov a procedat cu celeritate la testarea tuturor rezidenților din căminul de bătrâni menționat mai sus și a personalului medical angajat. Au fost efectuate 54 de teste, în urma cărora au fost confirmate pozitiv 49 de persoane. Dintre acestea, 41 de persoane sunt rezidenți ai căminului de bătrâni și 8 persoane sunt angajați. Alte 5 teste, efectuate în cazul a 2 rezidenți și 3 angajați, au fost negative. Rezultatele tuturor testelor au fost comunicate de Institutul Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș” în data de 24 mai 2020.
Toate persoanele confirmate pozitiv la COVID-19, atât rezidenți, cât și angajați, au fost internate în unități spitalicești dedicate. Personalul testat negativ se află în izolare la domiciliu, sub monitorizare medicală, conform procedurilor.
Cu privire la căminul de bătrâni, au fost aplicate procedurile standard pentru a elimina agenții infecțioși care pot constitui un risc de sănătate publică, fiind efectuate atât dezinfecția, cât și decontaminarea tuturor spațiilor.
Ancheta epidemiologică demarată de Direcția de Sănătate Publică a Județului Ilfov este în curs de desfășurare, iar persoanele care au înregistrat rezultate negative la primul test sunt în prezent monitorizate și vor fi retestate conform protocolului medical.