Antreprenorii care au investit în satul românesc au primit în perioada 2015-2022 sprijin pentru înfiintarea și pentru dezvoltarea de activităti neagricole prin intermediul Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale. Finanțarea a fost acordată prin submăsurile 6.2 și 6.4 din cadrul Programului National de Dezvoltare Ruralä 2014-2020.
Dintre investitile eligibile care au primit finanțare prin submăsura 6.2 – Sprijin pentru infiintarea de activități neagricole în zone rurale, amintim: prestarea de servicii medicale, sociale, sanitar-veterinare, producția de băuturi răcoritoare nealcoolice, producția de ape minerale și alte ape îmbuteliate, fabricarea produselor textile, producția de țesături etc. Prin submăsura 6.4 – Investiții în crearea și dezvoltarea de activități neagricole au fost finanțate investiții noi în unitățile de fabricarea a produselor textile, imbrăcăminte, articole de hârtie și carton, fabricarea produselor chimice, farmaceutice, fabricarea produselor electrice, electronice etc.
Agenția pentru Finanțarea Investiților Rurale a primit online peste 14.900 de solicitări de finanțare a investițiilor neagricole din mediul rural care depäsesc ca valoare totală 1,3 miliarde de euro. În urma procesului de evaluare și de selecție a cererilor de finanțare depuse, Agenția a încheiat contracte de finanțare cu 4.287 de antreprenori pentru proiecte în valoare de 398 de milioane de euro.
Prin intermediul aplicației AFIR Info sunt disponibile cele mai noi și importante informații despre accesarea fondurilor europene gestionate de către AFIR, cele mai noi anunțuri privind lansarea sesiunilor pentru depunerea cererilor de finanțare precum și fondurile aferente submăsurii respective și data limită de depunere.
Beneficiarii au acces la statusul cererilor și al cererilor de finanțare și al cererilor de platà depuse la AFIR, au la îndemânã Rapoartele de selecție a cererilor de finatare sau firmele care oferà servicii de consultant și de proiectare, precum și recenzii publice ale acestora.
Aplicația este intuitiva și ușor de folosit, utilizatorii își pot crea cont, prin introducerea adresei de e-mail și a parolei personale. Utilizatorii pot selecta din aplicație județul sau regiunea, pentru a avea acces imediat la datele de contact ale Oficiului județean sau ale Centrului Regional de care aparțin solicitanții sau beneficiarii.