Măsurile dispuse în contextul Sărbătoririi Noului An

Dragi locuitori ai județului Ilfov,

 

La final de 2022, țin să mulțumesc tuturor primarilor și colaboratorilor acestora pentru modul în care au gestionat problemele în localitățile  pe care le au în administrare precum și pentru realizările obținute.

De asemenea țin să mulțumesc tuturor  structurilor Ministerului Afacerilor Interne de la nivelul județului Ilfov pentru devotamentul arătat față de cetățeni.

 În această zi de final de an, cu ocazia sărbătoririi Anului Nou, doresc să vă informez că la nivelul județului Ilfov au fost dispuse măsuri integrate atât pentru asigurarea climatului de ordine și siguranță publică și pentru prevenirea și gestionarea situațiilor de urgență care pot apărea în minivacanța de Revelion, cât și pentru respectarea normelor sanitare veterinare și pentru siguranța produselor alimentare specifice.

De asemenea, în ceea ce privește ordinea, siguranța publică și asigurarea intervențiilor în situații de urgență, vă aduc la cunoștință  că la nivelul județului Ilfov, structurile cu atribuții în domeniu vor acționa, ca de fiecare data, în sistem integrat, astfel încât fiecare locuitor  al județului  să se simtă în siguranță.

În continuare, pentru detalierea măsurilor dispuse, vă rog să îmi permiteți să dau cuvântul reprezentanților Inspectoratului de Poliție Județean Ilfov, Inspectoratului de Jandarmi Județean Ilfov, Inspectoratului pentru Situații de Urgență București-Ilfov și Agenției Naționale Antidrog.” – prefectul județului Ilfov, doamna Simona NECULAE

Inspectoratul de Poliție al Județului Ilfov

În contextul sărbătorilor de sfârșit de an, conducerea Inspectoratului de Poliție al Județului Ilfov a dispus mai multe măsuri, astfel încât polițiștii să acționeze prompt, eficient și cu profesionalism, pentru prevenirea și combaterea  oricăror fapte de natură penală sau contravențională.

Așadar, pentru perioada 30 decembrie 2022- 02 ianuarie 2023, efectivele de poliție au fost suplimentate, astfel că peste 670 polițiști ilfoveni din cadrul structurilor de ordine publică, rutieră, investigații criminale, economic, arme, criminaliști și luptători de la acțiuni speciale își vor exercita atribuțiile de serviciu pe segmentele specifice, și, de asemenea, împreună cu efectivele celorlate instituții cu atribuții în domeniu, din cadrul Ministerului Afacerilor Interne vor acționa pentru respectarea ordinii și liniștii publice și aplicarea actelor normative în vigoare, cât și pentru gestionarea evenimentelor, din noptea  de  Revelion.

Pe linie rutieră, polițiștii ilfoveni vor monitoriza și asigura fluența traficului rutier, pentru ca cetățenii să ajungă cu bine în zonele montane și celelalte zone turistice, unde au ales să petreacă noaptea dintre ani.

Prevenirea și combaterea nerespectării regimului legal de viteză, precum și depistarea persoanelor care conduc sub influența băuturilor alcoolice ori a substanțelor psihoactive sunt, de asemenea, obiective principale în activitatea polițiștilor rutieri, acestia acționând primordial pentru prevenirea și combaterea accidentelor  rutiere.

La activități vor fi folosite aparatele alcooltest, drug test și radare.

Pentru o minivacanță în siguranță, polițiștii ilfoveni vă recomandă:

  • Să adoptați un comportament civilizat și să respectați indicaţiile polițiștilor;
  • Să fiți atenți la bunurile personale, pentru a nu deveni victimele infracțiunilor de furt;
  • Să circulați cu viteză moderată, să fiți prudenți în trafic, să purtați centura de siguranță și să nu aveți alte preocupări la volan, atunci când vă aflați în trafic.
  • Nu consumați băuturi alcoolice înainte de a vă urca la volan. De asemenea, nu consumați substanțe psihoactive!

Inspectoratului pentru Situații de Urgență

În perioada următoare cadrelele Inspectoratului pentru Situații de Urgență “Dealul Spirii” București-Ilfov vor acționa pentru prevenirea, monitorizarea și gestionarea tuturor situațiilor de urgență care se pot produce în zona de competență.

În plan operativ, peste 500 de pompieri se vor afla zilnic în serviciu, pregătiți pentru gestionarea intervențiilor și misiunilor din zona de competență.

Vor fi efectuate recunoașteri în teren și misiuni de monitorizare în zonele cu public numeros.

În plan preventiv, în această perioadă s-au efectuat și se efectuează în continuare, o serie de activități pe linia  perevenirii situațiilor de urgență, atenția noastră fiind îndreptată către:

  • centrele comerciale și operatorii economici cu aflux mare de vizitatori unde se va verifica cu precădere respectarea numărului maxim de utilizatori și accesibilitatea căilor de evacuare;
  • comercianții de articole pirotehnice de divertisment unde se urmărește respectarea modului de depozitare, cât și de comercializare a acestora.
  • Pentru comercializarea articolelor pirotehnice de divertisment în această perioadă au fost solicitate și emise 54 de acorduri de comercializare.

În ceea ce privește articolele pirotehnice de divertisment, se recomandă respectarea următoarele reguli:

  • Achiziționați artificiile doar de la comercianții autorizați;
  • Nu aruncați artificiile în brad, în balcoane, în spații închise, în zone aglomerate, înspre persoane sau animale de companie sau sub autoturisme;
  • Nu lăsați copiii să le manevreze.

Monitorizarea tuturor misiunilor și a situațiilor de urgență va fi asigurată prin intermediul dispeceratului Inspectoratului pentru Situații de Urgență “Dealul Spirii” București-Ilfov.

            Inspectoratul de Jandarmi Județean Ilfov

Pentru asigurarea unui climat de ordine și siguranță publică în perioada sfârșitului de an, jandarmii ilfoveni vor intensifica măsurile specifice de ordine publică și vor acționa zilnic, atât independent cât și în cooperare, în vederea prevenirii unor evenimente nedorite pe timpul manifestărilor din spațiul public ce vor avea loc pe raza județului nostru în această perioadă.

Desfășurarea în condiții de normalitate a evenimentelor este una dintre prioritățile noastre și, pentru evitarea unor situații neplăcute, recomandăm cetățenilor să adopte un comportament civilizat, să evite conflictele de orice natură, să respecte măsurile stabilite prin legislația în vigoare, iar în caz de nevoie să solicite sprijinul efectivelor aflate în dispozitiv sau să apeleze numărul unic de urgență 112.

Agenția Naționale Antidrog

Pentru ca în aceste zile toți cetățenii să fie în siguranță, se recomandă prudență în relațiile cu persoanele necunoscute și solicitarea ajutorului atunci când este nevoie.

Totodată, atunci când sunteți martorul sau victima unui conflict în care sunt implicate persoane care au consumat băuturi alcoolice sau droguri, vă recomandăm să nu interveniți, să rețineti cât mai multe detalii și să sunați la numărul unic de urgență 112.

De asemenea, vă reamintim că un consum excesiv de alcool sau substanțe psihoactive influențează negativ și performanța de conducere a unui autoturism, contribuind la creșterea riscului de accidente rutiere grave. Aceste substanțe afectează funcția vizuală și de percepție, ceea ce poate genera o conduită agresivă în conducere, cu depășiri periculoase, creșterea vitezei, nerespectarea unor indicatoare sau marcaje rutiere. De asemenea, unele droguri încetinesc viteza de reacție în anumite situații limită, ivite brusc.

În încheiere, vă doresc ca finalul de an să vă găsească alături de cei dragi, cu sănătate și voie bună, iar Noul An să vă aducă cât mai multe realizări profesionale care să ajute la dezvoltarea județului nosttru, precum  și realizări și împliniri personale care să vă aducă bucurie în suflet. La mulți ani dragi români! – prefectul județului Ilfov, doamna Simona NECULAE