REZULTATELE MĂSURILOR DE ORDINE DIN MINIVACANȚA DE REVELION

        În perioada 29 decembrie 2023 – 2 Ianuarie 2024, angajații Ministerului Afacerilor Interne din județul Ilfov au fost mobilizați la nivelul întregului județ pentru a menține un climat de ordine publică și pentru a interveni rapid în cazul unor situații de risc pentru cetățeni.

În acest context, Instituția Prefectului din județul Ilfov a asigurat, în conformitate cu competențele legale, coordonarea măsurilor de gestionare pentru a asigura atât ordinea publică, cât și intervenția promptă în situații de urgență.

În minivacanța de Anul Nou peste 760 de polițiștii ilfoveni au desfășurat 47 de acțiuni punctuale în cadrul operațiunii „Blocada”, pentru menținerea ordinii și linistii publice, prevenirea și combaterea faptelor antisociale, pentru depistarea persoanelor urmărite la nivel național și internațional, pentru protejarea cetățenilor și siguranța ruieră pe drumurile publice din județ. În cadrul acestei operațiuni polițiștii ilfoveni au legitimat 2885 persoane și au controlat 1619 autovehicule. Au fost aplicate 1327 de sancțiuni contravenționale în valoare totală de 332.400 lei.

În scop preventiv, polițiștii rutieri au continuat să informeze conducătorii auto despre noile modificări aduse prin „Legea Anastasia”, care se referă la faptul că, în cazul în care, o persoană conduce fără drept, sub influența băuturilor alcoolice ori a substanțelor psihoactive și a provocat un accident rutier, soldat cu decesul victimei, va fi condamnată la închisoare, cu executare.

*
*       *

În perioada 29 decembrie – 02 ianuarie, jandarmii ilfoveni s-au aflat la datorie pentru ca evenimentele publice prilejuite de Anul Nou să se desfășoare în condiții de siguranță.

Efectivele de jandarmi au acționat zilnic atât independent cât și în cooperare cu celelalte structuri teritoriale ale Ministerului Afacerilor Interne pentru menținerea ordinii și siguranței publice, precum și pentru prevenirea și combaterea oricăror fapte care aduc atingere normelor de conviețuire socială.

În această perioadă nu au fost înregistrate incidente majore la nivelul județului nostru, fiind constatate două infracțiuni, una de furt și cea de-a doua pentru încălcarea regimului privind materialele pirotehnice.

*
*       *

În perioada 29.12.2023, ora 06:00 – 03.01.2024, ora 06:00, pompierii din cadrul ISU B-IF au intervenit pentru gestionarea a 1.875 de situații de urgență produse în municipiul București și județul Ilfov.

Ponderea cea mai mare a numărului de intervenții o reprezintă cazurile pentru acordarea primului ajutor calificat, în număr de 1.561. În perioada menționată s-a intervenit pentru stingerea a 88 de incendii și pentru soluționarea altor 226 de solicitări diverse (salvare animale, deblocare din medii ostile vieții, accidente și altele asemenea).

În ziua de 31 decembrie, până în dimineața zilei de 1 ianuarie, pompierii ISU B-IF au gestionat 418 situații de urgență, 42 dintre acestea constând în stingerea de incendii produse la locuințe, autoturisme, vegetație uscată, etc.

Totodată, în plan preventiv, specialiștii inspecției de prevenire și personalul operativ au desfășurat o serie de activități specifice pe linia prevenirii situațiilor de urgență. Astfel au fost efectuate 34 de controale de prevenire, în urma acțiunilor desfășurate fiind aplicate 135 de sancțiuni contravenționale, în cuantum de 592.500 lei. Acțiunile de control s-au desfășurat la obiective cu flux ridicat de persoane și la alte clădiri în care s-au desfășurat activități cu public numeros.

*
*       *

În perioada de Revelion, specialiștii Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Ilfov, au desfășurat activități specifice, de informare, evaluare, consiliere și asistență specializată pentru consumul și dependența de droguri.

Astfel, persoanele aflate în evidența CPECA Ilfov au beneficiat, și în aceste zile, de suport de specialitate și asistență continuă, iar la linia telefonică verde, 0800.870.070, 13 persoane au fost consiliate de specialiștii antidrog și au primit informații despre serviciile oferite de Agenția Naționala Antidrog.

Menționăm că specialiștii antidrog au acționat în sistem integrat, alături de celelalte structuri ale Ministerului Afacerilor Interne, pentru a preîntâmpina evenimentele negative.