Principalele rezultate ale activităților și misiunilor desfășurate de structurile județului Ilfov din Ministerul Afacerilor Interne în contextul minivacanței prilejuită de Sărbătoarea Nașterii Domnului

În perioada 23-26 decembrie 2023 personalul Ministerului Afacerilor Interne din județul Ilfov a fost mobilizat la nivelul întregului județ în vederea asigurării climatului de ordine publică şi a intervenţiei rapide în cazul unor situaţii de risc pentru cetăţeni.

În acest context Instituția Prefectului județul Ilfov a asigurat, potrivit competențelor legale, coordonarea măsurilor de gestionare pentru asigurarea  atât a ordinii publice, cât și pe linia situațiilor de urgență.

În minivacanța prilejuită de sărbătoarea Nașterii Domnului, polițiștii ilfoveni au desfășurat 47 de acțiuni punctuale în cadrul operațiunii „Blocada”, pentru menținerea ordinii și linistii publice, prevenirea și combaterea faptelor de natură penală si contravențională, pentru depistarea persoanelor urmărite la nivel național și internațional, cât și pentru protejarea cetățenilor.

De asemenea, polițiștii au intervenit cu operativitate la 478 de apeluri de urgență prin 112, iar pentru neregulile constatate, au aplicat 678 de sancțiuni contravenționale în valoare totală de 160.765 de lei, din care 565 de  sancțiuni contravenționale conform OUG 195/2002, 95 de sancțiuni conform Legii 61/1991 și 18 sancțiuni conform altor acte normative în vigoare,  31 de persoane fiind conduse la sediile de poliție pentru verificări și cercetări.

În cadrul activităților polițiștii ilfoveni au legitimat 2594 de persoane și au controlat 1449  de autovehicule, reținând 31 de permise de conducere, din care 11 pentru consumul de alcool, 4 pentru consumul de droguri, 6 pentru nerespectarea regimului legal de viteză, iar 10 pentru alte abateri la regimul rutier.

Au fost retrase 13 certificate de înmatriculare, au fost efectuate 29 de testări cu aparatul Drug-Test și 286 de testări cu aparatul Etilo-Test și Alcool-Test.

În ceea ce privește planul de acțiune „PIROTEHNIC 2023”, în cele patru zile de minivacanță, polițiștii Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase au efectuat 6 percheziții în 3 dosare de urmărire penală, context în care au descoperit și indisponibilizat aproape 4 tone de articole pirotehnice din categoriile F2, F3 și P1, deținute fără drept, în vederea comercializării.

În scop preventiv, polițiștii rutieri au continuat să informeze conducătorii auto despre noile modificări aduse prin „Legea Anastasia”, care se referă la faptul că, în cazul în care, o persoană conduce fără drept, sub influența băuturilor alcoolice ori a substanțelor psihoactive și a provocat un accident rutier, soldat cu decesul victimei, va fi condamnată   la închisoare, cu executare.

        În perioada 23-26.12.2023 jandarmii ilfoveni au fost la datorie pentru a asigura siguranța cetățenilor din județul Ilfov, acționând cu un număr de peste 25 de jandarmi zilnic în dispozitivul de menținere a ordinii și siguranței publice, în sprijinul colegilor din cadrul Inspectoratului de Poliție al județului Ilfov.

De asemenea, jandarmii ilfoveni au acordat o atenție deosebită zonelor în care locuitorii județului au ales să-și petreacă timpul liber, acționând, cu precădere, pentru prevenirea oricăror evenimente nedorite în locurile unde au fost organizate activități tradiționale contextualizate sărbătorilor de iarnă, executând un număr de 12 misiuni de monitorizare și 3 misiuni de asigurare la evenimente precum:

  • Târgul de Crăciun din localitatea Mogoșoaia;
  • Târgul de Crăciun din localitatea Tunari;
  • Activitățile de colind desfășurate în localitatea 1 Decembrie;
  • Concertul iernii din localitatea Măgurele.

Pe timpul executării misiunilor din competență atât în mod independent, dar și în cooperare cu ceilalți parteneri instituționali, jandarmii ilfoveni au legitimat 81 de persoane și au aplicat 4 sancțiuni contravenționale.

De asemenea, pe această cale mulțumim tuturor celor care au înțeles să respecte indicațiile forțelor de ordine, dar și celor care ne-au semnalat situațiile de pericol sau faptele antisociale în mod direct sau prin apel de urgență 112.

        În perioada 22.12.2023, ora 06:00 – 27.12.2023, ora 06:00, pompierii din cadrul ISU B-IF au intervenit pentru gestionarea a 1941 de situații de urgență produse în municipiul București și județul Ilfov.

Ponderea cea mai mare a numărului de intervenții o reprezintă cazurile pentru acordarea primului ajutor calificat, în număr de 1606. În perioada menționată s-a intervenit pentru stingerea a 61 de incendii și pentru soluționarea altor 274 de solicitări diverse (salvare animale, deblocare din medii ostile vieții etc.).

Vineri, 22.12.2023, pompierii din cadrul ISU B-IF au intervenit pentru stingerea unui incendiu produs la o anexă gospodărească, situată pe strada Vulturi, sat Țegheș, localitatea Domnești din județul Ilfov. La sosirea primelor echipaje de pompieri s-a constatat că incendiul se manifesta generalizat la o anexă cu propagare la acoperișul locuinței. Incendiul a fost localizat și lichidat rapid în limitele găsite, astfel evitându-se propagarea și la celelalte proprietăți învecinate. Pentru gestionarea situației de urgență s-a intervenit cu cinci autospeciale de stingere cu apă și spumă, o autospecială de descarcerare, o autospecială pentru intervenție și salvare de la înălțime și o ambulanță SMURD.

Duminică dimineață, 24.12.2023, pompierii din cadrul ISU B-IF au intervenit ca urmare a producerii unui accident rutier în Șoseaua Ștefan cel Mare din sectorul 2 al Capitalei. La sosirea echipajelor de pompieri s-a constatat că accidentul s-a produs între două tramvaie, în urma căruia au rezultat trei victime. După acordarea primului ajutor calificat, victimele au fost transportate la spital. Pentru gestionarea situației de urgență s-a intervenit cu o autospecială de stingere cu apă și spumă, detașamentul Special de Salvatori, un echipaj de terapie intensivă mobilă și trei ambulanțe SMURD.

Luni dimineață, 25.12.2023 pompierii din cadrul ISU B-IF au fost solicitați să intervină pentru stingerea unui incendiu produs la o clădire situată pe strada Pogoanele din sectorul 4 al Capitalei. Incendiul s-a manifestat în interiorul unui imobil, pe o suprafață totală de aproximativ 250 mp și la două autoturime afectate. Incendiul a fost localizat și lichidat rapid în limitele găsite. În urma evenimentului nu au rezultat victime. Pentru gestionarea situației de urgență au intervenit opt autospeciale de stingere cu apă și spumă, o autospecială pentru intervenție și salvare de la înălțime, o autospecială de descarcerare, un echipaj de terapie intensivă mobilă și o ambulanță SMURD.

Tot luni, 25.12.2023, pompierii din cadrul ISU B-IF au intervenit pentru stingerea unui incendiu produs la subsolul unui imobil, situat pe strada Irimicului din sectorul 2 al Capitalei. La sosirea echipajelor de pompieri s-a constatat că incendiul se manifesta la gunoi menajer pe o suprafață de aproximativ 50 mp. Incendiul a fost localizat și lichidat rapid în limitele găsite. În urma incendiului nu au rezultat victime. Pentru gestionarea situației de urgență s-a intervenit cu trei autospeciale de stingere cu apă și spumă, o autospecială de descarcerare, o autospecială pentru intervenție și salvare de la înălțime și o ambulanță SMURD.

Ieri, 26.12.2023, pompierii din cadrul ISU B-IF au intervenit pentru stingerea unui incendiu produs la un apartament, situat pe Calea Dorobanți din sectorul 1 al Capitalei. La sosirea primelor echipaje de pompieri s-a constatat că incendiul se manifesta generalizat în interiorul locuinței, pe o suprafață de 60 mp și la fațada blocului pe o suprafață de aproximativ 30 mp. În urma evenimentului, s-au autoevacuat 20 de persoane și alte șapte au fost evacuate de către echipajele de căutare-salvare. Opt victime expuse la fum au fost asistate medical de către echipajele de prim ajutor prezente la fața locului, două dintre acestea fiind transportate la spital. Pentru gestionarea situației de urgență s-a intervenit cu șapte autospeciale de stingere cu apă și spumă, o autospecială de descarcerare, două autospeciale pentru intervenție și salvare de la înălțime, un echipaj de terapie intensivă mobilă, două ambulanțe SMURD și două ambulanțe SABIF.

În această perioadă, specialiștii inspecției de prevenire și personalul operativ au desfășurat o serie de activități specifice pe linia prevenirii situațiilor de urgență. Au fost efectuate opt controale de prevenire. În urma acțiunilor desfășurate au fost aplicate 20 de sancțiuni în cuantum de 4000 lei.

        În perioada Sărbătorii Nașterii Domnului, specialiștii antidrog au desfășurat activități specifice, de informare, evaluare, consiliere şi asistență specializată pentru consumul şi dependența de droguri, în cadrul evenimentelor cu public numeros, ce au avut loc la nivel național.

De asemenea, persoanele aflate în evidența centrului au beneficiat, și în aceste zile, de suport de specialitate și asistență continuă.

Totodată, la linia telefonică verde 0800.870.070, 12 persoane au fost consiliate de specialiștii antidrog și au primit informații despre serviciile oferite de Agenția Naționala Antidrog.