ZIUA POMPIERILOR DIN ROMÂNIA

Astăzi, 13 septembrie 2022, comemorăm eroismul subunității de Pompieri din Dealul Spirii condusă de căpitanul Pavel Zăgănescu împotriva unui corp de armată al Imperiului Otoman in timpul Revoluției din 1848.

Ne mândrim cu profesionalismul, spiritul civic și calitățile morale ale celor care luptă pentru viața și siguranța semenilor lor.

Eroii noștri, pe lângă „clasicele” misiuni de intervenție la stingerea incendiilor, la care s-au adaugat si cele de acordare a primului-ajutor în accidente de circulație, prin serviciile medicale de urgență, reanimare si descarcerare – serviciile profesioniste pentru situatii de urgenta de astăzi intervin și la salvarea persoanelor și limitarea pagubelor produse de inundații sau alte calamități, ca și la decontaminări, accidente chimice, nucleare sau de alta natură.

Pentru a asigura o intevenție rapidă și eficientă, încă din anul 2004, în România funcționează, în sistem integrat, un mecanism de gestionare a situațiilor de urgență, pompierii fiind în permanență instruiți la cele mai înalte standarde. Astfel, ne reprezintă cu succes în toate competițiile organizate atât în țară, cât și peste hotare, ’’World Rescue Challenge 2022’’, desfășurată la Luxemburg fiind ultima competiție la care echipa de prim-ajutor a Inspectoratului pentru Situații de urgență ’’Dealu Spirii’’ a ocupat Locul 1 Mondial!

Pe această cale, Prefectul Județului Ilfov, Doamna Simona NECULAE mulțumește întregului efectiv de Pompieri și le urează un călduros La Mulți ani!

 

Simona NECULAE

Prefect al Județului ILfov

 

 

’’Mesajul premierului Nicolae-Ionel Ciucă cu ocazia Zilei Pompierilor din România

 

Celebrăm astăzi curajul, devotamentul și tenacitatea celor care salvează vieți și pun umărul la reconstrucția comunităților locale.

 

De la biruința eroică de pe Dealul Spirii, în urmă cu 174 de ani, pompierii români au obținut încrederea și respectul cetățenilor, prin misiuni de cele mai multe ori extrem de dificile. Faptul că astăzi România este un stat funcțional și sigur se datorează inclusiv eforturilor neobosite ale celor care ne protejează și ne salvează.

 

Cu toții am fost impresionați de profesionalismul salvatorilor, dovedit și în ultima perioadă în care țara noastră a fost afectată de fenomene climatice extreme – secetă, inundații, incendii. În misiunile cotidiene de acordare a asistenţei medicale de urgenţă, fac dovada umanității, gestionând provocări dintre cele mai diverse cu empatie și respect față de cei aflați în suferință.

 

Pregătirea lor la cele mai înalte standarde este prețuită și la nivel internațional.

Mereu la datorie, pompierii români au dovedit încă o dată că sunt salvatori europeni. Misiunile dificile din Grecia și Franța, colaborarea cu echipele partenere din Europa, au demonstrat că solidaritatea și curajul sunt valori universale, traduse în teren prin eforturi supraomenești și autentice fapte de eroism.

 

Mulțumiri și recunoștință eroilor noștri salvatori! România și întreaga Europă contează pe dumneavoastră!

 

La mulți ani și mult succes în misiunile de salvare!

 

 

Nicolae-Ionel Ciucă,

Prim-ministru al României’’

 

*****