DECLARAȚIE DE PRESĂ – Măsurile dispuse în contextul Zilei Naționale a României

Stimați locuitori ai județului Ilfov,
    În contextul sărbătoririi Sfântului Andrei si a Zilei Naționale a României, la nivelul județului Ilfov au fost dispuse măsuri integrate atât pentru asigurarea climatului de ordine și siguranță publică și pentru prevenirea și gestionarea situațiilor de urgență care pot apărea în această mini-vacanță, cât și pentru respectarea normelor sanitare veterinare și pentru siguranța produselor alimentare specifice.
    În această perioadă va avea loc in Orașul Buftea Parada de 1 Decembrie organizată cu ocazia Zilei Naționale a României. În ceea ce privește ordinea, siguranța publică și asigurarea intervențiilor în situații de urgență, doresc să vă informez că la nivelul județului Ilfov, structurile cu atribuții vor acționa în sistem integrat, astfel încât fiecare locuitor al județului Ilfov să se simtă în siguranță.
    Având în vedere că în minivacanța de 1 decembrie, prilejuită de Sărbătoarea Sfântului Andrei și Ziua Națională a României în județul Ilfov sunt organizate manifestări religoase și cultural-artistice, Inspectoratul de Poliție al Județului Ilfov acționează în teren cu efective mărite pentru asigurarea unui climat corespunzător de ordine și siguranță publică, pentru protejarea participanților, creșterea capacității de intervenții în situații de urgență, pentru prevenirea și combaterea faptelor antisociale.
Așadar, în perioada 30 Noiembrie – 4 Decembrie a.c., peste 550 de polițiști ilfoveni de ordine publică, rutieră, investigații criminale, arme și muniții, acțiuni speciale, prevenire și criminaliști vor acționa în zonele de desfășurare evenimentelor organizate.
    Polițiștii rutieri vor fi prezenți și vor acționa pe traseele de deplasare, în vederea asigurării fluenței traficului auto și pietonal, și vor acționa pentru depistarea persoanelor care conduc vehicule sub influența băuturilor alcoolice ori a substanțelor psihoactive utilizând aparatele alcooltest, drug test și radare, dar și pentru prevenirea și combaterea oricăror încălcări ale normele prevăzute la regimul rutier.
    Ca în fiecare an, la nivelul Poliției Române se desfășoară acțiunea „Foc de Artificii” 2022-2023. În acest context, polițiștii Serviciului Arme Exploziv și Substanțe Periculoase Ilfov vor desfășura activități de verificare privind comercializarea și utilizarea în mod ilegal a materiilor explozive în centrele comerciale, în piețe târguri și în orice alte zone din proximitatea acestora.
În această minivacanță, efectivele Inspectoratului de Jandarmi Județean, împreună cu celelalte structuri ale Ministerului Afacerilor Interne, vor asigura, în sistem integrat, ordinea și liniștea publică în zona desfășurării evenimentului, acționând cu elemente de prevenire și control in toate locurile unde vor avea loc manifestari religioase sau cultural artistice.
    Alături de celelalte structuri din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, jandarmii ilfoveni vor participa la Ceremonialul Militar și Religios organizat de Ziua Națională la Monumentul Eroilor din Localitatea Buftea, ceremonial ce se va încheia cu depunerea jurământului militar a noilor cadre militare ale Jandarmeriei Ilfov, proaspăt încadrate.
Și efectivele Inspectoratului pentru Situații de Urgență București-Ilfov vor fi la datorie la sfârșitul acestei săptămâni și vor acționa în regim integrat alături de celelalte structuri implicate, în speță SMURD București, SABIF, IPJ Ilfov, IJJ Ilfov și Agenția Națională Antidrog.
    În dispozitivul de intervenție sunt angrenați aproximativ 500 de pompieri pregătiți pentru a interveni în situații de urgență specifice cotidiene, precum și în cazul activităților cu public numeros, în contextul Zilei Naționale.
    În final, vreau să mulțumesc tuturor structurilor Ministerului Afacerilor Interne de la nivelul județului Ilfov care se află la datorie în aceste zile, și sa le urez un călduros La mulți ani! tuturor sărbătoriților care iși aniversează onomastica de Sfântul Andrei.
Simona NECULAE
Prefectul Județului Ilfov