Aniversarea a 179 de ani de la înfiinţarea primei unităţi de pompieri militari din București

La invitația Inspectorului Șef al Inspectoratului pentru Situații de Urgență București-Ilfov ”Dealul Spirii”, domnul colonel Irinel Alexandru Precup, doamna prefect Simona NECULAE împreună cu domnul subprefect Andrei SCUTELNICU au participat la aniversarea a 179 de ani de la înfiinţarea primei unităţi de pompieri militari din București.

Mesajul prefectului județului ILFOV adresat pompierilor militari bucureșteni:

”În 18 august 1844 a fost înființat serviciul public numit Roata de Pompieri București, la propunerea domnitorului Gheorghe Dimitrie Bibescu, necesitatea acestui serviciu fiind justificată de incendiile zilnice care se soldau cu pagube semnificative.

În aceşti 179 de ani pompierii au fost prezenţi în repetate rânduri la principalele momente ale istoriei naţionale:

  • în 1848 prin eroica luptă de la 13 septembrie din Dealul Spirii, împotriva armatei otomane venite să înăbuşe Revoluţia română paşoptistă;
  • la 1877 în bateriile de artilerie de la Giurgiu şi Calafat care au dat semnalul începerii Războiului de Independenţă,
  • dar şi pe fronturile celor 2 conflagraţii mondiale, luptând cu arma în mână sau intervenind pentru stingerea incendiilor provocate de confruntările armate.

Printr-o dezvoltare continua pompierii militari au creat un mecanism complex de reacţie la urgenţe civile, răspunzând astfel solicitărilor cetăţenilor şi nevoilor comunităţii.

Nu de putine ori, în perioada mandatului meu de prefect am avut alături pompierii Inspectoratului pentru Situații de Urgență București-Ilfov ”Dealul Spirii” care, prin profesionalism și dăruire, au intervenit prompt la stingerea incendiilor, la combaterea secetei, la inundaţii,  descarcerare şi asistenţă a persoanelor aflate în situaţii critice.

De aceea afirm,  fără grija de a greși, că pompierii militari au făcut din meseria lor o adevărată virtute, iar profesionalismul şi dăruirea lor au fost confirmate de fiecare dată la evenimentele la care au fost solicitaţi să intervină.

Curajul şi dăruirea pompierilor au fost duse până la jertfă, iar lor, eroilor pompieri căzuţi la datorie, trebuie să le cinstim întotdeauna memoria şi să-i avem drept modele atunci când suntem confruntați cu situații care pun în pericol viața și sănătatea umană.

La această frumoasă aniversare a pompierilor militari bucureșteni vă doresc multă sănătate, putere de muncă și o viață personală și profesională împlinită.

LA MULTI ANI !”