COMUNICAT DE PRESĂ

La data de 10 mai sărbătorim două evenimente istorice importante: Ziua Independenței Naționale a României și Ziua Regalității.

La 9 mai 1877, ministrul afacerilor externe de la acea vreme, Mihail Kogălniceanu, declara în Camera Deputaților: “Suntem independenți, suntem națiune de sine stătătoare. Suntem dezlegați de legăturile noastre cu Înalta Poartă. Guvernul va face tot ce va fi în putință ca starea noastră de stat independent și de sine stătător să fie recunoscută de Europa”.

A doua zi, la 10 mai, 1877 Camerele reunite ale Parlamentului au votat independența României față de Imperiul Otoman, iar domnitorul Carol I a     promulgat-o. Independența absolută a României a fost consfințită în cadrul Congresului de la Berlin, din 1878.

10 mai marchează și Ziua Regelui, începutul domniei lui Carol I și încoronarea primului rege al României. La 10 mai 1866, Principele Carol de Hohenzollern-Sigmaringen ajunge la București și este încoronat ca domnitor al României. Tot la 10 mai, în 1881, a avut loc ceremonia de încoronare a regelui Carol I al României.

Semnificația istorică aparte a datei de 10 mai, Zi Națională a României timp de opt decenii, între anii 1866-1947, ne reamintește astăzi de suveranitatea țării noastre și de valorile europene la care am aderat cu încredere: independență, democrație și libertate.

La mulți ani, România!