Grupul de Lucru Mixt pentru romi, constituit la nivelul județului Ilfov

          Astăzi, la sediul Instituției Prefectului – Județul Ilfov, s-a desfășurat ședința  Grupului de Lucru Mixt pentru romi.

         Ședința a fost condusă de subprefectul județului Ilfov, domnul Andrei SCUTELNICU și au participat  reprezentanții următoarelor instituții: Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Ilfov, Direcția Generală de Asistența Socială și Protecția Copilului Ilfov, Direcția de Sănătate Publică a Județului Ilfov, Inspectoratul Teritorial de Muncă Ilfov, Inspectoratul Școlar Județean Ilfov, Inspectoratul Județean de Poliție Ilfov, Inspectoratul de Jandarmi Județean Ilfov, Consiliul Județean Ilfov, Agenția Națională pentru Romi, reprezentanți ai UAT-urilor din Ilfov, ai societății civile și reprezentanți ai societăților de utilități publice din județul Ilfov.

        Scopul principal al acestei ședințe a fost consolidarea eforturilor și identificarea de soluții concrete pentru a spori incluziunea socială, educațională și economică a comunității rome din județul Ilfov. În acest sens, au fost abordate mai multe teme relevante, cum ar fi accesul la educație de calitate, integrarea pe piața muncii, îmbunătățirea condițiilor de locuit și lupta împotriva discriminării. Participanții au avut oportunitatea de a împărtăși bune practici și de a discuta despre provocările și obstacolele întâlnite în procesul de incluziune a comunității rome.

       Pe parcursul discuțiilor s-au evidențiat aspecte legate de sensibilizarea și educarea comunității majoritare cu privire la cultura și drepturile rromilor în scopul reducerii stereotipurilor și a discriminării. S-a convenit că este necesară o abordare cuprinzătoare și pe termen lung, care să integreze atât măsuri de politici publice, cât și eforturi de conștientizare și educație.

        Un element esențial al întâlnirii a fost accentul pus pe colaborarea interinstituțională și coordonarea eforturilor între diferitele părți implicate. S-a evidențiat importanța colaborării dintre instituțiile guvernamentale, autoritățile locale, organizațiile neguvernamentale și membrii comunității rome.