Inițiative pentru amenajarea râului Dâmbovița

Prefectul județului Ilfov, doamna Simona NECULAE, a prezidat astăzi, 03 mai 2022, la Primăria Capitalei, alături de subprefectul Municipiului București Richard Tiberius BUDAI, președintele Filialei Teritoriale București a Ordinului Arhitecților din România, domnul Emil IVĂNESCU și vicepreședintele Asociației Ivan Patzaichin, domnul Teodor FROLU, o primă întâlnire cu factorii de decizie implicați în proiectul de aducere a râului Dâmbovița mai aproape de oameni, prin transformarea sa într-un spațiu reprezentativ pentru București și județul Ilfov.

La întâlnire au participat reprezentanții Primăriei Capitalei, ai celor șase primării de sector, Sistemului de Gospodărire a Apelor Ilfov București, Registrului Urbaniștilor din România, Inspectoratului Regional în Construcții București-Ilfov, Metrorex S.A. și S.C. Apa Nova București S.A.

Scopul întâlnirii a fost constituirea unui grup de lucru cu o structură echilibrată, cu membri permanenți, format din reprezentanți ai administrației publice, profesioniști din domeniu și societatea civilă, care să poată asigura rezultate de calitate, susținere din partea cetățenilor și siguranța finalizării execuției.

Inițiativa integrează o serie de propuneri care vizează amenajarea albiei râului Dâmbovița sau zonele adiacente, cu scopul de a elabora un plan definit, cu surse de finanțare identificate și cu perspective concrete de revigorare a râului, prin care acesta să contribuie realmente la brandul de oraș, cu armonizarea tuturor propunerilor și realizarea unei coordonări a implementării acestora.

Activitatea grupului de lucru va demara cu identificarea factorilor relevanți pentru realizarea proiectului, a proiectelor existente în prezent și aflate în diverse faze de dezvoltare, a formatului de colaborare, precum și a mecanismelor de finanțare.

“Realizarea unui astfel de proiect de reamenajare implică multă determinare, multă muncă și resurse financiare generoase. Ne dorim o schimbare majoră, pentru ca râul Dâmbovița să devină atractiv atât pentru pietoni, prin îmbunătățirea calității aerului și a zonelor de promenadă cu potențial turistic, cât și pentru mediul economic. Dâmbovița trebuie pusă în valoare. Trebuie să devină un coridor verde care trece prin centrul Capitalei și care are, atât de-a lungul ei, cât și adiacent localităților ilfovene, zone foarte interesante de evidențiat, în prezent foarte puțin valorificate. Felicit toți inițiatorii de proiecte pentru demersurile lor de îmbunătățire a imaginii râului Dâmbovița și calității vieții cetățenilor prin reducerea poluării și ridicarea standardelor de sănătate publică. Nu în ultimul rând, amintesc faptul că suntem în plină campanie de ecologizare și pe această cale, fac apel la simțul civic al tuturor cetățenilor: apele Dâmboviței nu sunt coșul nostru de gunoi. Mobilizându-ne alături de toate instituțiile relevante, vom putea transforma acest râu într-o bijuterie cu un potențial enorm” – Prefectul județului Ilfov, Simona NECULAE.