Ziua Internațională pentru Eliminarea Violenței asupra Femeilor

Ziua internațională pentru eliminarea violenței împotriva femeilor a fost înființată de Adunarea Generală a Națiunilor Unite în anul 2000. Data este aleasă pentru a comemora asasinarea violentă a trei dintre surorile Mirabal, care au fost ucise în Republica Dominicană în 25 noiembrie 1960, în timpul dictaturii lui Rafael Trujillo.

Deşi este omniprezentă, violenţa bazată pe gen nu este inevitabilă. Se poate şi trebuie prevenită. Oprirea acestei violenţe bazată pe gen începe cu cei care au trecut printr-o asemenea experienţă şi continuă cu adoptarea de abordări cuprinzătoare şi incluzive ale cauzelor fundamentale si cu transformarea normelor sociale. Totodată, prin organizarea de servicii esenţiale centrate asupra supravieţuitorilor în sectoarele de poliţie, justiţie, sănătate, servicii sociale şi o finanţare suficientă pentru agenda drepturilor femeilor, se poate pune capăt violenţei bazate pe gen.

Ziua internaţională pentru eliminarea violenţei împotriva femeilor va marca, la fel ca în fiecare an, lansarea campaniei „UNiTE to End Violence against Women” (25 noiembrie – 10 decembrie), o iniţiativă de 16 zile de activism care se încheie cu Ziua internaţională a drepturilor omului (10 decembrie).

Ministerul Familiei, Tineretului si Egalității de Șanse, a deschis HELPLINE  non-stop gratuit0800.500.333, unde victimele violenței domestice, discriminarii pe criterii de sex si traficului de persoane, pot apela cu încredere ca vor primi sprijin.